Inbreng verslag van een schriftelijk overleg inzake ambtshalve toekenning kindgebonden budget (35010-16) - Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren

Deze inbreng voor een schriftelijk overleg is onder nr. ? toegevoegd aan wetsvoorstel 35010 - Verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Inbreng verslag van een schriftelijk overleg inzake ambtshalve toekenning kindgebonden budget (Kamerstuk 35010-16)
Document­datum 27-03-2019
Publicatie­datum 27-03-2019
Kenmerk 35010, nr. ?
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2

Vergaderjaar 2018-2019

35 010

Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren

Nr.

INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld ..

De vaste commissie voor Financiën heeft op 27 maart 2019 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de staatssecretaris van Financiën over zijn brief van 12 maart 2019 inzake Ambtshalve toekenning kindgebonden budget. (Kamerstuk 35 010, nr.16).

De staatssecretaris heeft deze vragen beantwoord bij brief van …...

Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Anne Mulder

Adjunct-griffier van de commissie,

Freriks

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van het CDA

De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van de brief van de staatssecretaris over de ambtshalve toekenning van het kindgebonden budget en de antwoorden op de door de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestelde vragen over deze problematiek. Deze leden hebben hier nog enkele vragen over.

De leden van de CDA-fractie constateren dat de antwoorden op de gestelde vragen namelijk nog een onduidelijke schatting geven over het totaalbedrag aan kindgebonden budget dat alsnog zal worden uitgekeerd. Van welk totaalbedrag, inclusief rente, kan daarbij worden uitgegaan? Kan de staatssecretaris aangeven hoeveel jaar de betreffende ouders gemiddeld nog recht hebben op kindgebonden budget? Kan hij een schatting maken van het gemiddelde bedrag per gezin aan kindgebonden budget dat met terugwerkende kracht zal worden uitgekeerd? In hoeveel gevallen gaat het om een totaalbedrag van meer dan € 1.000? Hoe hoog kan dit bedrag oplopen in uitzonderingsgevallen?

Wordt er door de Belastingdienst ook al nagedacht over op welke wijze er goed en duidelijk gecommuniceerd kan worden over de uitbetaling?

De staatssecretaris geeft aan dat de Belastingdienst slechts juridisch verplicht is om tot vijf jaar terug het kindgebonden budget alsnog uit te keren en dat daarom vanaf het jaar 2013 wordt hersteld. Is hierbij ook een morele afweging gemaakt, zo vragen de leden van de CDA-fractie. Ook in de jaren voor 2013 kunnen ouders recht gehad hebben op kindgebonden budget. Kan de staatssecretaris aangeven wat het eerste jaar is waarin ouders onterecht geen kindgebonden budget kunnen hebben ontvangen? Klopt het dat de onvolkomenheid pas speelt als er weer opnieuw recht is op kindgebonden budget na een stopzetting en dat dit dus niet voor 2010 kan spelen?

De staatssecretaris schrijft in de brief dat de uitbetaling van het onterecht niet uitgekeerde kindgebonden budget geen doorwerking heeft naar andere toeslagen, maar dat de nabetaling na ontvangst wel meetelt voor het vermogen. De leden van de CDA-fractie gaan er dan ook vanuit dat het (latente) recht op kindgebonden budget dat de desbetreffende ouders al die jaren gehad hebben, niet meetelt in box 3 en dus ook geen effect kan hebben op het toetsingsvermogen voor de huurtoeslag. Deze leden vragen de staatssecretaris dit nadrukkelijk te bevestigen.

De leden van de CDA-fractie vragen de staatssecretaris hoe wordt beoordeeld aan welke ouder het kindgebonden budget moet worden uitgekeerd. Wanneer de gezinssituatie sinds 2013 niet veranderd is, kan de Belastingdienst het kindgebonden budget zelf uitkeren. Maar bij scheiden, overlijden, emigratie e.d. gaat de Belastingdienst nader onderzoek doen. Klopt het dat het kindgebonden budget juridisch toekomt aan de ouder die de kinderbijslag heeft aangevraagd? Kan de Belastingdienst nagaan door welke ouder de kinderbijslag is aangevraagd? De leden van de CDA-fractie wijzen erop dat ouders recht hebben op kindgebonden budget totdat de kinderen 18 jaar zijn en dat de aanvraag van kinderbijslag dus meer dan 18 jaar geleden kan zijn. Deze leden vragen tevens wat de gevolgen zijn voor het recht op kindgebonden budget wanneer één of beide ouders zijn overleden, naar het buitenland zijn verhuisd of geen gezag meer hebben over het kind.

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van D66

De leden van de fractie van D66 danken de staatssecretaris voor zijn verhelderende brief over de ambtshalve toekenning van het kindgebonden budget.

Deze leden zijn blij dat de staatssecretaris dit probleem samen met zijn collega van SZW meteen bij de kop heeft gepakt en dat de ouders gecompenseerd worden. Wel hebben zij nog een vraag. Welke checks en balances bouwt de staatssecretaris in om dit soort omissies in de toekomst te voorkomen?

II Reactie van de staatssecretaris

3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.