Brief van het Presidium over een verzoek om voorlichting aan de Raad van State van inzake het voorstel van Rijkswet Koninkrijksgeschillen - Voorzieningen voor de behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen (Rijkswet Koninkrijksgeschillen)

Deze brief is onder nr. 6 toegevoegd aan wetsvoorstel 35099 (R2114) - Rijkswet Koninkrijksgeschillen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorzieningen voor de behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen (Rijkswet Koninkrijksgeschillen); Brief Presidium; Brief van het Presidium over een verzoek om voorlichting aan de Raad van State van het Koninkrijk inzake het voorstel van Rijkswet Koninkrijksgeschillen
Document­datum 14-02-2019
Publicatie­datum 14-02-2019
Nummer KST350996
Kenmerk 35099, nr. 6
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

35 099 (R2114)

Nr. 6

Voorzieningen voor de behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen (Rijkswet Koninkrijksgeschillen)

BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de Leden

Den Haag, 14 februari 2019

Het Presidium legt hierbij conform artikel 30 tweede lid van het Reglement van Orde aan u voor het verzoek van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties bij brief van 31 januari 2019 om voorlichting te vragen aan de Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk over het voorstel van Rijkswet Koninkrijksgeschillen.

Het Presidium stelt u voor om in te stemmen met het bijgevoegde voorlichtingsverzoek en dit door te geleiden aan de Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

  • K. 
    Arib kst-35099-6 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Den Haag, 31 januari 2019 Geachte leden van het Presidium,

Namens de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties verzoek ik u aan de Kamer voor te stellen om aan de Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk voorlichting te vragen over het voorstel van Rijkswet Koninkrijksgeschillen (Kamerstuk 35 099 (R2114). In de bijlage treft u een voorstel voor deze voorlichtingsvragen aan.

Ik verzoek u te bevorderen dat de Kamer hierover zo spoedig mogelijk een beslissing neemt.

De voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties,

Paternotte

De griffier van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties,

De Lange

«Over een aantal van de verschillen tussen het oorspronkelijke voorstel van Rijkswet voor een Geschillenregeling dat in januari 2017 aan de Afdeling advisering van de Raad van State van het Koninkrijk (hierna: de Afdeling) voor advies is voorgelegd, en het voorstel van Rijkswet houdende voorzieningen voor de behandeling van geschillen tussen het Koninkrijk en de landen (hierna: Rijkswet Koninkrijksgeschillen) hebben de Afdeling en de regering zich reeds in grote mate uitgesproken. Dat geldt ook voor de afwijkende formulering ten aanzien van het karakter van het advies van de Afdeling krachtens de Rijkswet Koninkrijksgeschillen in vergelijking met de Rijkswet financieel toezicht Curagao en Sint Maarten.

De beperking tot juridische geschillen in de Rijkswet Koninkrijksgeschillen in vergelijking met het oorspronkelijke voorstel van Rijkswet roept nog enkele vragen op. De Afdeling wordt daarom verzocht de Tweede Kamer van voorlichting te voorzien in onderstaande aangelegenheden:

  • 1. 
    In het advies over het oorspronkelijke voorstel merkte de Afdeling op dat het lang niet altijd mogelijk is om in de praktijk een scherp onderscheid te maken tussen juridische en politiek-bestuurlijke aspecten van een geschil als bedoeld in artikel 12a Statuut. Hoe moet deze stelling worden beoordeeld in het licht van de keuze die nu in het voorstel van Rijkswet gemaakt wordt?
  • 2. 
    Volgens welke procedure zal een op grond van het wetsvoorstel bij de Afdeling aanhangig gemaakt geschil worden behandeld? In hoeverre is de keuze om de regeling te beperken tot juridische geschillen daarop van invloed?»

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 099 (R2114), nr. 6 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.