Verzoek inzake onderzoeksvraag Onderzoekraad voor Veiligheid inzake vuurwerkramp Enschede

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verzoek inzake onderzoeksvraag Onderzoekraad voor Veiligheid inzake vuurwerkramp Enschede
Document­datum 05-02-2019
Publicatie­datum 05-02-2019
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Van: Raak van A.A.G.M.

Verzonden: dinsdag 5 februari 2019 13:20

Aan: Commissie J&V

CC: Hessing-Puts Brechje

Onderwerp: RE: UITKOMST e-mailprocedure onderzoeksvraag Onderzoekraad voor Veiligheid inzake vuurwerkramp Enschede

Dag Brechje,

Bij navraag blijkt er wel een meerderheid te zijn, K.an ik het verzoek opnieuw

doen, nu ondertekend door onderstaande leden van SP, SGP, 50P,us, PVV,

GroenLinks, PvdA en PVDD? CDA en C hristenUnie steunden het verzoek al,

Groet, Ron

a I d

Va n Raak

Van der Staaij

Kro I

Helder

B u ite n we g

  • K. 
    u i k e n

Ouwehand

Van: Commissie J&V

Verzonden: vrijdag 1 februari 2019 9:17

Aan: GC-Commissie-J&V

Onderwerp: J&V: UITKOMST e-mailprocedure onderzoeksvraag Onderzoekraad voor Veiligheid inzake vuurwerkramp Enschede

Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid,

Gelet op de ontvangen reacties deel ik u mee dat het voorstel niet wordt gesteund door een meerderheid.

Met vriendelijke groet,

mw. mr. A.E.A.J. (Brechje) Hessing-Puts ML

griffier vaste commissie voor Justitie en Veiligheid

Van: Commissie J&V

Verzonden: woensdag 30 januari 2019 17:36 Aan: GC-Commissie-J&V

Onderwerp: J&V: e-mailprocedure onderzoeksvraag Onderzoekraad voor Veiligheid inzake vuurwerkramp Enschede Urgentie: Hoog

Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid,

In de procedurevergadering van 24 januari 2019 heeft uw commissie ingestemd met het verzoek van de leden Van Raak (SP), Van der Staaij (SGP) en Krol (50PLUS) de

Onderzoeksraad voor Veiligheid te vragen naar het onderzoek te kijken van de heer Van Buitenen naar de vuurwerkramp in Enschede. Via deze e-mailprocedure wordt de onderzoeksvraag ter goedkeuring aan uw commissie voorgelegd:

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid stelt de Kamer voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid, gezien haar onafhankelijkheid, taak en deskundigheid, aan de Kamer een advies uit te brengen over het rapport'Review Strafvervolging Vuurwerkramp Enschede' van Van Buitenen en hierin in te gaan op:

  • • 
    de onderbouwing en de verifieerbaarheid;
  • • 
    wat de belangrijkste bevindingen en conclusies zijn;
  • • 
    wat er eventueel aan aanvullend onderzoek nodig is en wie dat zou kunnen doen.

Ik verzoek u uiterlijk donderdag 31 januari 2019 om 17.30 uur kenbaar te maken of u al dan niet kunt instemmen met dit voorstel.

Met vriendelijke groet,

mw. mr. A.E.A.J. (Brechje) Hessing-Puts ML

griffier vaste commissie voor Justitie en Veiligheid

Toelichting

1 Vuurwerkramp

In de middag van zaterdag 13 mei 2000 vond bij het vuurwerkbedrijf SE Fireworks aan de Tollensstraat in Enschede een aantal zeer zware vuurwerkontploffingen plaats. De vuurwerkramp kostte aan 23 personen het leven, onder wie vier brandweermannen. Ongeveer 950 personen raakten gewond, van wie een aantal ernstig. De ramp veroorzaakte bij velen groot persoonlijk leed. De materiële schade was enorm.

De gemeente Enschede, de provincie Overijssel en de Rijksoverheid besloten kort na de ontploffing tot een onderzoek door een onafhankelijke commissie. Daartoe is op 26 mei 2000 de Commissie onderzoek vuurwerkramp geïnstalleerd. De zogenoemde commissie-Oosting kreeg tot taak onderzoek te doen naar de oorzaak, de toedracht en de bestrijding van de vuurwerkontploffing en de directe gevolgen ervan, alsmede naar de organisatie en de eerste uitvoering van de zorg voor de door de ramp getroffenen. Op 28 februari 2001 heeft de commissie-Oosting haar eindrapport gepresenteerd.

2 Reviewrapport Van Buitenen

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft 6 december 2018 in een besloten gesprek een toelichting gekregen van de heer Van Buitenen op zijn rapport 'Review Strafvervolging Vuurwerkramp Enschede'. Van Buitenen had daarvoor zijn rapport vertrouwelijk ter beschikking gesteld aan de commissie, evenals een samenvatting. Van Buitenen schrijft in zijn samenvatting dat het reviewrapport, hoe omvangrijk en gedetailleerd ook, het product is van vier jaar werk door één man, zonder opsporingsmandaat en zonder uitgebreide ondersteuning. Het rapport kent, volgens Van Buitenen, ongetwijfeld zwakke plekken. Hij verzoekt daarom het reviewrapport te bekijken op bevindingen die er toe doen en die zó serieus zijn dat opvolging geboden is, om lessen te trekken voor de toekomst.

3 Verzoek leden Van Raak, Van der Staaij en Krol

De leden Van Raak (SP), Van der Staaij (SGP) en Krol (50PLUS) schrijven 16 januari 2019 aan de commissie JenV dat het onderzoek van de heer Van Buitenen heel omvattend is en veel technische informatie bevat. Zij stellen dat bij veel Kamerleden de behoefte bestaat om onafhankelijke deskundigen naar dit uitgebreide onderzoek te laten kijken. Zij stelden daarom voor de commissie, via het kabinet, de Onderzoeksraad voor Veiligheid hiervoor te vragen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kan zich laten bijstaan

door andere deskundigen, op terreinen waar de raad de expertise niet zélf in huis heeft, bijvoorbeeld op bestuurlijk of juridisch gebied.

De commissie heeft in haar procedurevergadering van 24 januari 2019 ingestemd de Onderzoeksraad voor Veiligheid te vragen te kijken naar het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede van de heer Van Buitenen. Via een e-mailprocedure zal de onderzoeksvraag ter goedkeuring aan de commissie worden voorgelegd.

4 Onderzoeksvraag Onderzoeksraad voor Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek om daaruit lessen te trekken en de veiligheid in Nederland te vergroten. De OVV is onafhankelijk van de Nederlandse overheid en andere partijen en besluit zelf welke voorvallen en onderwerpen worden onderzocht. Voor de OVV is het van belang dat de onderzoeken bijdragen aan:

  • • 
    het bieden van zekerheid over de oorzaak van een voorval;
  • • 
    het agenderen van veiligheidsvraagstukken die onvoldoende aandacht krijgen;
  • • 
    het versterken van het lerend vermogen;
  • • 
    het doorbreken van een impasse.

 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.