Brief regering; Reactie op verzoek commissie inzake het ‘Emissions Gap Report 2018’ van de Verenigde Naties - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Deze brief is onder nr. 262 toegevoegd aan dossier 32813 - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kabinetsaanpak Klimaatbeleid; Brief regering; Reactie op verzoek commissie inzake het ‘Emissions Gap Report 2018’ van de Verenigde Naties
Document­datum 17-12-2018
Publicatie­datum 19-12-2018
Nummer KST32813262
Kenmerk 32813, nr. 262
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 262 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2018

Op verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat stuur ik u hierbij een reactie op het «Emissions Gap Report 2018» van de Verenigde Naties.

Het emissions gap report van de UN Environment Program (UNEP) is op 27 november 2018 voor de 9e keer verschenen. Jaarlijks monitort UNEP het gat tussen hetgeen landen toezeggen in hun nationaal bepaalde bijdrage (NDC-nationally determined contribution) en hetgeen nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen.

Het rapport geeft een helder signaal, namelijk dat de toezeggingen uit de NDC’s onvoldoende zijn om het gat te dichten om de Parijsdoelstellingen te halen. Al tijdens de laatste onderhandelingen over het Parijs Akkoord wisten we dat wat er NDC’s op tafel lag niet voldoende was. Daarom is in het Parijs Akkoord het ambitiemechanisme ingebouwd: iedere vijf jaar dienen landen nieuwe NDC’s in, die ambitieuzer moeten zijn ten opzichte van vorige versie.

Voorafgaand aan die indieningsmomenten vindt een zogenaamde Global Stocktake plaats, waarbij wordt gekeken hoe landen collectief presteren. Het jaarlijkse «Emissions Gap Report» levert input voor de Global Stocktakes, op basis waarvan ook de individuele inspanningen van landen zichtbaar worden. Gezien het belang van dit jaarlijkse rapport, werkt Nederland hieraan mee, door de totstandkoming financieel te ondersteunen.

Tegelijkertijd geeft het rapport een zorgwekkend signaal. Een signaal dat onderstreept dat Nederland terecht de eigen ambitie verhoogt en terecht bij de EU en daarbuiten aandringt op meer ambitie en op het uitvoeren van de ingediende NDCs.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.