Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het bericht in het Brabants Dagblad van 4 april 2018 inzake de Brandbrief over jeugdzorg Noordoost-Brabant "Zo kan het niet" - Jeugdzorg - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 625 toegevoegd aan dossier 31839 - Jeugdzorg i en dossier 34477 - Rapportage sociaal domein.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Jeugdzorg; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het bericht in het Brabants Dagblad van 4 april 2018 inzake de Brandbrief over jeugdzorg Noordoost-Brabant "Zo kan het niet" |
---|---|
Documentdatum | 24-09-2018 |
Publicatiedatum | 25-09-2018 |
Nummer | KST31839625 |
Kenmerk | 31839; 34477, nr. 625 |
Externe link | originele PDF |
Originele document in PDF |
31 839 Jeugdzorg 34 477 Sociaal domein
Nr. 625 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 24 september 2018
Op 13 april jl. heeft u verzocht om een reactie op de brief van de regio Noordoost-Brabant over jeugdzorg, die zij op 20 maart jl. hebben gestuurd. Naar aanleiding van de brief van de regio heeft één van mijn medewerkers met de regio contact opgenomen. Op 7 juni jl. heeft een gesprek plaatsgevonden tussen mijn medewerkers en medewerkers van de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Oss om de door hun aangedragen punten te bespreken. De brief aan de regio is mede gebaseerd op dit gesprek met de regio. In de bijlage vindt u een afschrift van de antwoordbrief aan de regio1.
U heeft daarnaast op 13 juni jl. verzocht om een reactie op de brief van de gemeente Oosterhout (van 24 mei jl.) inzake een aangenomen motie door de gemeenteraad van Oosterhout met betrekking tot de financiële tekorten bij jeugdzorg. De gemeenteraad van Oosterhout heeft uitgesproken dat de gelden die de gemeente Oosterhout ontvangt voor de jeugdhulp van de landelijke overheid onvoldoende zijn en dat het budget vanuit de landelijke overheid structureel omhoog dient te gaan.
Uw verzoek heb ik ontvangen nadat op ambtelijk niveau een gesprek had plaatsgevonden met de gemeente Woudrichem en de gemeente Oosterhout als vertegenwoordigers van de regio West-Brabant-Oost. In dit gesprek is gesproken over de ingezette transformatiebeweging in de regio West-Brabant-Oost, en over het jeugdhulpbudget.
Op 19 juni jl. heeft uw Kamer een brief ontvangen over Financiën Sociaal Domein2 waar ik u geïnformeerd heb over de wijze waarop gemeenten in het sociaal domein financieel gezien in staat worden gesteld om hun taken uit te voeren en hun verantwoordelijkheden te dragen. Gemeenten hebben beleidsvrijheid en zijn - binnen de grenzen van de verschillende wetten - zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop zij hun middelen besteden. De overheveling van de integratie-uitkering Sociaal Domein naar de algemene uitkering onderstreept dit. Hiermee wordt de lokale behoefte steeds belangrijker in de keuzes die colleges en gemeenteraden maken.
Zoals u ook in mijn brief Financiën Sociaal Domein kunt lezen (Kamerstuk 34 477, nr. 37), betekent dit niet dat gemeenten er alleen voor staan. Het Rijk heeft veelvuldig overleg met de VNG en gemeenten over de (financiële) ontwikkelingen in het sociaal domein. We hebben afgesproken altijd met elkaar in gesprek te blijven. Dit heeft er onder andere toe geleid dat er een Transformatiefonds is opgericht om de vernieuwing van het jeugdhulpstelsel een extra impuls te geven. Daarnaast is een tijdelijke voorziening getroffen voor gemeenten die geconfronteerd worden met een stapeling van tekorten in het sociaal domein (Fonds Tekortgemeenten). De omvang van de voorziening is € 200 miljoen.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge
Noot 1
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl
Noot 2
Kamerstuk 34 477, nr. 37