Brief regering; Overname Siemens Hengelo door VDL - Industriebeleid - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 107 toegevoegd aan dossier 29826 - Industriebeleid.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Industriebeleid; Brief regering; Overname Siemens Hengelo door VDL |
---|---|
Documentdatum | 27-08-2018 |
Publicatiedatum | 28-08-2018 |
Nummer | KST29826107 |
Kenmerk | 29826, nr. 107 |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2017-2018
29 826
Nr. 107 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 augustus 2018
In het dertigledendebat op 12 april jl. (Handelingen II 2017/18, nr. 73, item 11) over de voorgenomen sluiting van Siemens Hengelo heb ik aangegeven dat er serieuze gesprekken plaatsvonden met twee belangrijke Nederlandse bedrijven, maar dat ik in het belang van de zaak geen verdere mededelingen kon doen over de voortgang van de gesprekken. Ik heb daarbij ook aangegeven dat ik uw Kamer zou informeren als daar aanleiding en gelegenheid voor was.
Die aanleiding is er, nu op 20 juli jl. VDL tot mijn grote voldoening heeft aangekondigd het voornemen te hebben tot een volledige overname van de Siemens-vestiging in Hengelo, en daartoe een overeenkomst heeft ondertekend met Siemens.
De ondertekening van de intentie-overeenkomst is de uitkomst van een intensief onderhandelingsproces, waarbij drie partijen betrokken waren. Naast Siemens en VDL is ook ASML een belangrijke partner in de overeenkomst. Meerjarige werkgaranties van Siemens en ASML voor 400 van de 470 vaste medewerkers voor minimaal 4 jaar vormen onderdeel van de overeenkomst. VDL heeft hierbij aangegeven haar uiterste best te gaan doen om ook voor de groep van 70 werknemers die daar niet onder vallen nieuw werk te creëren of ze elders bij VDL onder te brengen.
De komende maanden zal nog een feiten- en boekenonderzoek plaatsvinden en moeten ook ondernemingsraden, vakbonden en de mededingingsautoriteit nog akkoord gaan met de deal. VDL verwacht dat in het laatste kwartaal van dit jaar positief kan worden afgesloten.
Ik ben zeer verheugd over deze ontwikkeling. Toen op 17 november 2017 de directie van Siemens Hengelo haar medewerkers over het voorgenomen besluit om de vestiging in Hengelo in 2020 te sluiten, als onderdeel van een grote reorganisatie bij de internationale energiedivisie van Siemens, brak een periode van grote onzekerheid voor de medewerkers aan.
kst-29826-107 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018
Sinds het bekendworden van de voorgenomen sluiting van de vestiging in Hengelo heb ik samen met de provincie Overijssel en de gemeente Hengelo achter de schermen ingezet op behoud van de fabriek en de hoogwaardige technische werkgelegenheid in de regio.
Direct na het bekendworden van het besluit heb ik schriftelijk opheldering gevraagd aan de Duitse hoofddirectie van Siemens en aangedrongen op volle medewerking bij het zoeken naar een bevredigende oplossing. In aansluiting daarop heb ik tweemaal gesproken met de Raad van Bestuur van Siemens AG. Siemens AG heeft zich gedurende het hele traject zeer verantwoordelijk getoond voor een goede uitkomst voor haar medewerkers en alle medewerking toegezegd om alle mogelijkheden te verkennen om fabriek en werkgelegenheid te behouden.
In de afgelopen periode is zeer intensief contact geweest tussen de Nederlandse directie van Siemens Hengelo en de betrokken overheden (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, provincie Overijssel, gemeente Hengelo). Bovendien heb ik gesproken met de directie van VDL. De inzet van alle betrokken partijen was er steeds op gericht om deze belangrijke maakindustrie voor Nederland, en in het bijzonder voor de Twentse industriële structuur en werkgelegenheid, te behouden. Door de visie en het ondernemerschap van VDL is nu een belangrijke stap gezet richting een nieuw toekomstperspectief voor de medewerkers in Twente en is een belangrijk bedrijf in de hoogwaardige maakindustrie voor Nederland behouden gebleven.
De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
E.D. Wiebes
Tweede Kamer, vergaderjaar 2017-2018, 29 826, nr. 107 2