Brief regering; Overzicht titels uitgebrachte rapporten ADR 2017 - Toepassing van de Wet openbaarheid van bestuur

Deze brief is onder nr. 40 toegevoegd aan dossier 32802 - Toepassing van de Wet open overheid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toepassing van de Wet openbaarheid van bestuur; Brief regering; Overzicht titels uitgebrachte rapporten ADR 2017
Document­datum 12-07-2018
Publicatie­datum 18-07-2018
Nummer KST3280240
Kenmerk 32802, nr. 40
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

32 802 Toepassing van de Wet openbaarheid van bestuur

Nr. 40 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juli 2018

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Financiën op 15 mei 2018 is gesproken over het overzicht van titels van door de Auditdienst Rijk (ADR) uitgebrachte rapporten in 2017. Dit overzicht heb ik u op 12 april 2018 toegezonden (Kamerstuk 32 802, nr. 38). De commissie heeft mij verzocht aan te duiden en toe te lichten welke van de rapporten uit het overzicht wel en welke niet op de website van de rijksoverheid zijn gepubliceerd. Met deze brief voldoe ik aan dit verzoek.1

Antwoord op de gestelde vraag

Het klopt dat niet alle rapporten van de ADR die zijn vermeld op de naar de Tweede Kamer verzonden overzichtslijst door de betrokken bewindspersonen openbaar zijn gemaakt. Dat komt omdat de beleidslijn openbaarmaking enkele uitzonderingen kent die ik in de navolgende paragraaf nader toelicht. De wel door de ministers gepubliceerde rapporten zijn te vinden op de website van de rijksoverheid.2 Al aan de Kamer gezonden rapporten zijn te vinden op dezelfde website of via de website van de Tweede Kamer onder parlementaire publicaties.3 Het is de verantwoordelijkheid van elke individuele bewindspersoon om de beleidslijn toe te passen en op grond daarvan te besluiten over openbaarmaking van rapporten van de ADR die zijn of haar departement betreffen. Voor wat mijn eigen ministerie aangaat, heb ik laten nagaan of alle rapporten die openbaar gemaakt hadden moeten worden nu ook daadwerkelijk online staan. Als gevolg hiervan worden er binnenkort alsnog 8 rapporten van de ADR over 2017 openbaar gemaakt. Ik licht in het vervolg van deze brief toe welke rapporten dit zijn.

De beleidslijn openbaarmaking rapporten ADR

Mijn voorganger heeft in zijn brief van 19 februari 2016 de beleidslijn openbaarmaking rapporten ADR toegelicht (Kamerstuk 32 802, nr. 23). Deze beleidslijn omvat twee punten:

het halfjaarlijks opstellen van een overzicht van door de ADR uitgebrachte rapporten (door mij);

en het openbaar maken van deze rapporten binnen zes weken nadat deze zijn uitgebracht (door de betrokken bewindspersoon).

Voor beide acties kent de beleidslijn uitzonderingen. Onderstaand geef ik de beleidslijn en deze uitzonderingen weer.

Ad 1. Ik stuur elk halfjaar een overzicht aan uw Kamer met de titels4 van door de ADR uitgebrachte rapporten en laat dit plaatsen op de website van de rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl). Het overzicht bestaat uit een lijst rapporten per ministerie, een lijst rapporten over onderzoeken die zijn uitgevoerd ten behoeve van de Europese Unie en een lijst algemene producten van de ADR.5 De lijst rapporten ten behoeve van de Europese Unie bevat niet alleen rapporten die zijn gericht aan een ministerie, maar ook rapporten voor eindbegunstigden, managementautoriteiten en de Europese Commissie. Rapporten over de controle van geheime uitgaven, rapporten die vertrouwelijk zijn uitgebracht aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en anderszins als staatsgeheim gerubriceerde rapporten komen niet op het overzicht.

Ad 2. De bewindspersoon voor wie de ADR een rapport heeft geschreven, laat het definitieve rapport binnen zes weken6 plaatsen op de departementale pagina van de website van de rijksoverheid, tenzij er redenen zijn die zich hiertegen verzetten (zoals de veiligheid van de Staat, vertrouwelijke bedrijfs- en fabricagegegevens, persoonsgegevens, het belang van internationale betrekkingen en de economische en financiële belangen van de Staat). Deze uitzonderingsgronden zijn ontleend aan de Wet openbaarheid van bestuur. De beoordeling daarvan is aan de betrokken bewindspersoon. Op de website worden de eindrapporten geplaatst die de ADR heeft uitgebracht, met uitzondering van eindrapporten of passages daarin die op grond van genoemde redenen vertrouwelijk moeten blijven. Deelrapporten, waaronder ook interim-rapportages en management letters, staan wel op de lijsten van de ministeries maar worden niet actief op de website geplaatst, omdat de relevante uitkomsten van deze deelrapporten hun beslag krijgen in de eindrapporten. Voor rapporten op de lijst van onderzoeken ten behoeve van de Europese Unie die zijn uitgebracht aan derden, zoals eindbegunstigden, managementautoriteiten en de Europese Commissie, geldt dat op verzoek van uw Kamer, in overleg met betrokkenen bepaald wordt of en in welke vorm deze verstrekt worden. De rapporten op de lijst algemene producten van de ADR laat ik op de website plaatsen.

De ministeries laten een kopie van of link naar een openbaar te maken rapport dat niet eerder afzonderlijk aan de Tweede Kamer is aangeboden, plaatsen op de volgende algemene overzichtspagina: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijksoverheid/auditbeleid/rapporten-auditdienst-rijk-adr. Al aan de Kamer gezonden rapporten zijn te vinden op de website https://www.rijksoverheid.nl of https://zoek.officielebekendmakingen.nl/zoeken/parlementaire_documenten onder de naam van het desbetreffende onderwerp. Daardoor ontbreekt op dit moment een totaaloverzicht en zijn niet alle rapporten gemakkelijk te vinden. Wij streven naar een situatie waarbij op de eerstgenoemde algemene overzichtspagina wordt verwezen naar rapporten van de ADR die elders zijn gepubliceerd, zodat alle rapporten in samenhang beschikbaar zijn.

Het besluit van een bewindspersoon om een rapport niet actief openbaar te maken, laat onverlet dat de Kamer uiteraard kan vragen om inlichtingen over een dergelijk rapport. Ik ga ervan uit dat de betrokken bewindspersoon deze inlichtingen zo nodig vertrouwelijk aan de Kamer verstrekt.

Openbaarmaking rapporten 2017 betreffende het Ministerie van Financiën

Zoals aangegeven, is het aan de betrokken bewindspersoon om op grond van de beleidslijn te bezien of hij of zij een rapport van de ADR actief openbaar maakt. Ik doe dat uiteraard voor het Ministerie van Financiën. Vanuit die laatste verantwoordelijkheid informeer ik u dat in het overzicht over 2017 zijn opgenomen (voor het eerste en tweede halfjaar gezamenlijk):

61 rapporten7 betreffende het Ministerie van Financiën (inclusief de Belastingdienst), waarvan er inmiddels 22 openbaar zijn gemaakt (15 rapporten8 op bovengenoemde algemene overzichtspagina en 7 rapporten9 door afzonderlijke aanbieding aan de Kamer) en 8 rapporten10 binnenkort openbaar gemaakt zullen worden. Wat betreft de 31 resterende niet openbaar te maken rapporten, gaat het in 29 gevallen11 om deelrapporten (zoals management letters en interim-rapportages) en in 2 gevallen12 om rapporten waarvan openbaarmaking achterwege is gebleven omdat een onder punt 2 genoemde uitzonderingsgrond van toepassing is.

4 algemene producten13 van de ADR, die alle openbaar zijn gemaakt via bovengenoemde algemene overzichtspagina.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

Noot 1

Bij brief van 15 juni 2018 heb ik u erover geïnformeerd dat het, met het oog op de benodigde afstemming, helaas niet mogelijk was om binnen de gestelde termijn te antwoorden (Kamerstuk 32 802, nr. 39).

Noot 2

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijksoverheid/auditbeleid/rapporten-auditdienst-rijk-adr.

Noot 3

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/zoeken/parlementaire_documenten.

Noot 4

In de titels zijn bedrijfs- en persoonsnamen vervangen door een neutrale aanduiding.

Noot 5

Rapporten die zijn uitgebracht aan derden, niet zijnde rapporten ten behoeve van de Europese Unie, zijn niet vermeld op de lijst. Dit betreft onder meer de AFM.

Noot 6

De rapporten van de ADR over de jaarverslagen, bedoeld in artikel 2.37, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2016, worden op of na verantwoordingsdag openbaar gemaakt.

Noot 7

De lijst over het 1e halfjaar omvat 34 rapporten, de lijst over het 2e halfjaar 28 rapporten. Het rapport onder nr. 31 op de lijst over het 1e halfjaar is abusievelijk dubbel vermeld.

Noot 8

Dit zijn de volgende 15 rapporten van de lijst betreffende Financiën (website geraadpleegd op 30 mei 2018):

    • 1e halfjaar 2017: nrs. 3, 15, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 26, 27, 28, 30 en 32;
    • 2e halfjaar 2017: nrs. 23 en 27.

Noot 9

Dit zijn de volgende 7 rapporten van de lijst betreffende Financiën (websites geraadpleegd op 30 mei 2018):

Noot 10

Dit zijn de volgende 8 rapporten van de lijst betreffende Financiën:

    • 1e halfjaar 2017: nrs. 16, 17, 21, 29 en 33;
    • 2e halfjaar 2017: nrs. 20, 21 en 22.

Noot 11

Dit zijn de volgende 29 rapporten van de lijst betreffende Financiën:

    • 1e halfjaar 2017: nrs. 1, 2, 4 t/m 14, 25 en 34;
    • 2e halfjaar 2017: nrs. 1 t/m 14.

Noot 12

Dit zijn de volgende 2 rapporten van de lijst betreffende Financiën:

    • 2e halfjaar 2017: nrs. 17 en 24.

Noot 13

Deze 4 producten zijn het transparantie- en jaarverslag ADR 2016, de notitie hoofdlijnen samenvattende auditrapporten ADR 2016, het voortgangsbericht ADR 2017 en de notitie tussentijds rijksbreed beeld ADR 2017. Het jaarplan ADR 2018 is op 7 februari 2018 vastgesteld en is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/jaarplannen/2018/02/07/jaarplan-auditdienst-rijk-2018 (website geraadpleegd op 30 mei 2018).


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.