Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Wassenberg over het bericht ‘Energieverbruik Nederland bespaarde vorig jaar helemaal geen energie’ - Duurzame ontwikkeling en beleid

Deze brief is onder nr. 604 toegevoegd aan dossier 30196 - Duurzame ontwikkeling en beleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Duurzame ontwikkeling en beleid; Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Wassenberg, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 24 april 2018, over het bericht ‘Energieverbruik Nederland bespaarde vorig jaar helemaal geen energie’
Document­datum 02-07-2018
Publicatie­datum 03-07-2018
Nummer KST30196604
Kenmerk 30196, nr. 604
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid

Nr. 604 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juli 2018

Op 24 april jl. is, namens het lid Wassenberg (Partij voor de Dieren), verzocht om een reactie op het bericht «Nederland bespaarde vorig jaar helemaal geen energie» (Handelingen II 2017/18, nr. 77, item 37).

Op donderdag 19 april heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuwe cijfers voor het energieverbruik in Nederland in 2017 gepubliceerd. Uit deze cijfers van het CBS blijkt dat in 2017 het energieverbruik in Nederland gelijk was 3150 petajoule. Dit is nagenoeg gelijk aan het energieverbruik in Nederland in 2016.

In het artikel wordt op basis van deze ontwikkeling van het energieverbruik tussen 2016 en 2017 de conclusie getrokken dat er geen energiebesparingen hebben plaatsgevonden in 2017. Deze conclusie is voorbarig. De ontwikkeling in het energieverbruik wordt namelijk niet alleen bepaald door energiebesparing, maar ook door andere effecten zoals economische groei. Enkel op basis van het gelijk blijven van het energieverbruik kan met andere woorden niet geconcludeerd worden dat er geen energiebesparing heeft plaatsgevonden.

Uit de onderliggende ontwikkelingen blijkt dat er wel degelijk energiebesparing heeft plaatsgevonden. Het CBS geeft aan dat economische groei heeft geleid tot een verhoging van de energievraag, maar dat door efficiënter gebruik van energie de totale energievraag toch niet is gestegen. Met andere woorden zonder de gerealiseerde energiebesparing zou het verbruik in 2017 hoger zijn uitgevallen.

Ook uit de NEV 2017 (bijlage bij Kamerstuk 30 196, nr. 559) blijkt dat het energiebesparingstempo fors is toegenomen naar 1,7% per jaar. Een dergelijk besparingscijfer is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw niet meer gesignaleerd. Dit hoge besparingstempo is het gevolg van de acties die zijn ingezet met het Energieakkoord, waaronder de afspraken met de energie-intensieve industrie en de gebouwde omgeving.

Momenteel wordt gewerkt aan een verbetering van de Wet Milieubeheer, waarmee we op koers liggen voor de afgesproken 100 PJ extra energiebesparing in 2020.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.