Brief aan de commissievoorzitters betreffende de behandeling van voorstellen inzake het Meerjarig Financieel Kader 2021 - 2027 - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
Officiële titel | Brief aan de commissievoorzitters betreffende de behandeling van voorstellen inzake het Meerjarig Financieel Kader 2021 - 2027 |
---|---|
Documentdatum | 22-06-2018 |
Publicatiedatum | 22-06-2018 |
Commissie(s) | Europese Zaken (EU) |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
I Tweede Kamer
DER STATEN-GENERAAL
n Aan de voorzitters van de vaste en algemene commissies van de Tweede Kamer
afschrift aan de Voorzitter en het Presidium van de Tweede Kamer datum 21 juni 2018
betreft Behandeling van voorstellen inzake het Meerjarig Financieel Kader 2021 - 2027 ons kenmerk 18-EU-B-039 pagina 1/9
bijlage Lijst van sectorspecifieke deelverordeningen en overige uitwerkingsvoorstellen
Geachte collega,
Op 2 mei 2018 en de daaropvolgende weken heeft de Europese Commissie het voorstellenpakket voor de nieuwe EU-meerjarenbegroting uitgebracht, het zogeheten Meerjarig Financieel Kader 2021-2027 (MFK). Omdat het MFK vrijwel alle beleidsterreinen raakt en daarmee voor meerdere Kamercommissies relevant is, informeer ik u hierbij graag vanuit de coördinerende rol van de commissie Europese Zaken over de behandeling van deze voorstellen.
Inhoud en reikwijdte van het MFK-voorstellenpakket
Het MFK-voorstellenpakket bestaat uit een overkoepelend onderdeel en een serie sectorale uitwerkingsvoorstellen en deelverordeningen. Het overkoepelende onderdeel bevat de algemene regels voor het MFK: de maximale begrotingsomvang, de uitgavenplafonds per begrotingscategorie, de uitgangspunten voor het begrotingsbeleid, de conditionaliteiten en de inkomsten op de EU-meerjarenbegroting (de eigen middelen van de EU en de afdrachten door de lidstaten).
Tevens bevat het MFK-pakket een serie uitwerkingsvoorstellen die betrekking hebben op de verschillende beleidsterreinen van de EU-meerjarenbegroting. Het gaat om circa 50 separate voorstellen voor deelverordeningen die de juridische basis voor het beleid en beheer van de sectorale EU-fondsen en financiële instrumenten vormen. In deze verordeningen wordt ook geregeld wie en onder welke voorwaarden aanspraak kunnen maken op een onttrekking uit deze fondsen. Enkele voorbeelden zijn: het Europees Sociaal Fonds Plus i, het Cohesiefonds i en het Europees Fonds voor maritieme zaken en
visserij en het Europees Landbouwgarantiefonds i. Bijgesloten is de integrale lijst van uitwerkingsvoorstellen met een indicatieve aanduiding van de voortouwcommissies.
Besluitvorming over de MFK-voorstellen in de EU
Voor het gehele MFK-voorstellenpakket geldt dat de periode tot en met september 2018 door de EU-lidstaten benut wordt om de feitelijke inhoud, reikwijdte en gevolgen van de MFK-voorstellen te doorgronden. Er wordt in deze periode van technische verduidelijking en analyse niet onderhandeld over de voorstellen (noch over het overkoepelende pakket, noch over de deelverordeningen). Pas als alle feiten en data in kaart zijn gebracht - op zijn vroegst in oktober - gaan de onderhandelingen tussen de EU-lidstaten van start.
De 27 EU-lidstaten beslissen bij unanimiteit over het overkoepelende voorstellenpakket (de facto heeft elke lidstaat een vetorecht); het Europees Parlement heeft instemmingsrecht. Het eigenmiddelenbesluit moet bovendien ook goedgekeurd worden door de nationale parlementen. Op de deelverordeningen is de gewone wetgevingsprocedure van toepassing: de lidstaten verenigd in de Raad van de Europese Unie beslissen bij gekwalificeerde meerderheid en het Europees Parlement heeft medebeslissingsrecht. De deelverordeningen worden behandeld in de vakraden.
Behandeling van het MFK in de Kamer
Het overkoepelende onderdeel wordt behandeld door de commissie Europese Zaken in nauwe afstemming met de commissie Financiën. Over deze 'macro-voorstellen' van het MFK-pakket en de kabinetsappreciatie is in september 2018 een algemeen overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën gepland. De kabinetsappreciatie is door de Kamer op 1 juni 2018 ontvangen. Tevens heeft de commissie twee co-rapporteurs voor het MFK aangewezen, de leden Anne Mulder en Renske Leijten.
Wat de sectorale deelverordeningen betreft zal het kabinet voor elk voorstel een separaat BNC-fiche opstellen en uiterlijk eind juli aan de Kamer toezenden. Deze fiches worden vervolgens ter behandeling doorgeleid naar de corresponderende Kamercommissies; deze commissies kunnen zich hierbij bedienen van de gebruikelijke behandelactiviteiten en -instrumenten.
Behandelsuggesties ten aanzien van de deelverordeningen
De commissie Europese Zaken i.e. de rapporteurs voor het MFK nodigen de betreffende Kamercommissies van harte uit om deze voorstellen actief in behandeling te nemen. Als behandelsuggesties geven zij in overweging om ambtelijke technische briefings en politieke briefings over het krachtenveld te houden, een rapporteur aan te stellen en/of de verantwoordelijk Eurocommissaris of topambtenaren van de Europese Commissie
pagina 2/9
en/of een lid van de Europese Rekenkamer uit te nodigen voor een gesprek over de sectorspecifieke MFK-voorstelien. Tevens wijzen zij op de mogelijkheid om punten of vragen mee te geven aan het kabinet in het proces van technische verduidelijking en analyse van de uitwerkingsvoorstellen, door middel van een feitelijke vragenronde of een schriftelijk overleg (eventueel te plannen in het zomerreces indien de planning dat vereist). De co-rapporteurs houden zich ook beschikbaar voor de Kamercommissies voor nader overleg of afstemming over de diverse MFK-voorstellen.
Uitwisseling van kennis en expertise
Naar verwachting zal het MFK een langlopend dossier worden waarin de overkoepelende en de sectorspecifieke voorstellen met elkaar verbonden zijn en op elkaar inwerken. Mocht u meer informatie wensen dan kunt u zich tot de co-rapporteurs wenden alsmede tot uw eigen ambtelijke commissiestaf. Via de EU-specialisten en kenniscoördinatoren zal de kennis, expertise en ondersteuning op het MKF-dossier namelijk gedeeld en uitgewisseld worden en zodoende voor alle commissies beschikbaar zijn.
Met hartelijke groet,
itter van de vaste commissie van Europese Zaken,
pagina