Lijst van vragen: Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) - Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

1.

Kerngegevens

Officiële titel 34960 XV Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)
Document­datum 12-06-2018
Publicatie­datum 12-06-2018
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

34960-XV Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

nr. Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn)

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 12 juni 2018 voorgelegd aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij brief van ….. …….(wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn) 2018 zijn ze door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

Voorzitter van de commissie,

Rog

Adjunct-griffier van de commissie,

Sjerp

Nr

Vraag

Bijlage

Blz. (van)

t/m

1

Kunt u toelichten wat de precieze omvang en herkomst is van de in de Voorjaarsnota genoemde structurele onderuitputting op de departementale begroting van SZW?

2

Op welke beleidsartikelen heeft deze onderuitputting betrekking?

3

In hoeverre en voor welke beleidsartikelen zal deze structurele onderuitputting worden verwerkt in de begroting 2019 en later?

4

Wat is de koopkrachtontwikkeling van mensen met een sociale huurwoning, mensen met een geliberaliseerde huurwoning en mensen met een koopwoning?

5

Waarom is de meevaller van de Algemene Ouderdomswet (AOW) niet verwerkt in de departementale begroting van SZW? Is deze meevaller ook gebruikt voor het gasbesluit?

6

Waar is de meevaller op de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) te vinden op de departementale begroting van SZW? Is deze meevaller ook gebruikt voor het gasbesluit?

7

Welke oorzaken liggen ten grondslag aan een lagere realisatie van het lage inkomensvoordeel (LIV)?

3

8

Waarop was de raming voor het LIV gebaseerd?

3

9

Waarom is de raming voor het LIV naar beneden bijgesteld?

3

10

Wat is de reden voor de lagere realisaties bij het LIV in 2018 en betekent dit dat het bedrag per uur aangepast wordt om tot €500 miljoen te komen?

3

11

Kunt u aangeven wat de genoemde extra €21,5 miljoen voor 2018 betekent voor de projecten Samenwerking en Regie Arbeidsmarkt (DWSRA) en sectorplannen?

4

12

Hoeveel middelen zijn er minder uitgegeven dan begroot voor wat betreft de sectorplannen? Zijn er nog middelen over op de sectorplannen?

4

13

Komen er meer projecten, is de doorloop verlengd en wat betekent dit aanvullende geld voor (de planning van) de eindevaluatie sectorplannen die gepland staat voor 2019?

4

14

Waarom leidt de aanpassing van de systematiek in de bijstandsraming tot meevallers in latere jaren?

5

15

Wat is de achterliggende oorzaak van de stijging van het AIO-volume in de jaren 2018 tot en met 2022? Waardoor stijgt het aantal oudere werkzoekenden met een bijstand-uitkering harder dan verwacht?

5

16

Hoeveel mensen hebben de afgelopen 5 jaar een Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) aangevraagd? Hoeveel mensen zullen naar verwachting de aankomende 5 jaar een beroep doen op de AIO?

5

17

Wat is de gemiddelde en mediane korting van de kostendelersnorm voor mensen met een AIO?

5

18

Waardoor stijgt het bijstandsvolume voor zelfstandigen, waarvan het merendeel 45+ jaar is, in tegenstelling tot de ‘bijstand overig’?

5

19

Op welke manier zorgt de conjunctuur voor een hoger macrobudget participatiewetuitkeringen in 2018?

5

20

Op basis van welke informatie van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is gebaseerd dat er minder re-integratietrajecten en voorzieningen nodig zijn?

7

21

Op basis van welke realisatiegegevens van het UWV zijn de uitkeringslasten Wajong neerwaarts bijgesteld?

7

22

Wat is de reden dat de raming van het aantal personen met een Wajong-uitkering licht naar beneden is bijgesteld?

7

23

Wat veroorzaakt de neerwaartse bijstellingen op de IOW-uitgaven van €16 miljoen in 2021 en €20 miljoen in 2022?

7

24

Zijn de terugvorderingen over 2017 de enige reden voor de neerwaartse bijstelling van de IOW-uitgaven in 2018?

7

8

25

Op basis waarvan wordt verwacht dat in 2022 €20.195 miljoen minder wordt uitgegeven voor de IOW?

7

8

26

Wat is de reden dat de gemiddelde uitkering van werkende Wajongers licht is gedaald?

7

27

Kunt u de verwachte terugvordering IOW over 2017 nader toelichten?

8

28

Wat is de reden dat de Aanvullende Inkomensondersteuning Ouderen (AIO) gemiddeld opwaarts moet worden bijgesteld en om hoeveel geld gaat deze verhoging per huishouden dat hier gebruik van maakt?

8

29

Hoeveel mensen die financiële nadelen ondervinden vanwege de verhoging van de AOW-leeftijd kunnen vanwege de stringente voorwaarden geen beroep doen op de Overbruggingsregeling AOW (OBR)? Hoeveel mensen hebben een beroep gedaan en zijn afgewezen voor een OBR?

11

30

Welk deel van de extra investering in persoonlijke begeleiding door het UWV vanaf 2019 is bestemd voor begeleiding van werkzoekenden 55+?

13

31

Hoe verhouden de meerjarenramingen en beleidsvoornemens voor de AOW zich tot de stelling van actuarissen (zie Het Financieele Dagblad d.d. 5 juni 2018) dat de AOW-leeftijd pas vijf jaar later hoeft te stijgen naar 67 dan in de huidige afspraken is vastgelegd, doordat de levensverwachting van 65-jarigen de afgelopen jaren minder snel toeneemt dan verwacht?

13

14

32

Kunt u uw berekening toelichten, die de toename van de rijksbijdragen aan de AOW en het Ouderomsfonds verklaart voor 2018 en later, mede gelet op de door het Centraal Planbureau (CPB) aangegeven aantal stijgingen en de gemelde rem daarop door de stijging van de AOW-leeftijd?

13

33

Welke macro-economische gegevens uit het Centraal Economisch Plan (CEP) liggen aan de bijstelling van de raming voor de rijksbijdrage ouderdomsfonds ten grondslag?

14

34

Wat is de ontwikkeling van het vermogenstekort Ouderdomsfonds voor de komende jaren?

14

35

Kan nader worden toegelicht op basis van welke berekening de Rijksbijdrage vermogenstekort Ouderdomsfonds wordt verhoogd?

14

36

Wat is de reden dat de begrote bekostiging van het budget voor de Rijks Caribisch Nederland-unit voor het uitvoeren van het verbeterplan naar boven is bijgesteld?

20

37

Is het mogelijk om in beeld te brengen wat voor maatregelen er worden genomen om te komen tot een verbetering van de armoede en schuldenaanpak in Caribisch Nederland?

21

38

Zijn er nog specifieke doelen en/of uitkomsten gekoppeld aan de €27 miljoen die overgeboekt is naar het Gemeentefonds voor de bestrijding van schulden en armoede bij gezinnen met kinderen?

21

39

Wat voor afspraken zijn en of worden er gemaakt over de €27 miljoen die overgeboekt is naar het Gemeentefonds voor de bestrijding van schulden en armoede bij gezinnen met kinderen voor de jaren 2019 en 2020?

21

40

Welke verschillende beleidsvoornemens op de SZW-begroting worden gedekt onder onvoorzien, punt 7?

21

Totaallijst feitelijke vragen Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2018 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (34960-XV-00) 12/12


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.