Brief van de vaste commissie voor Financiën over de toelichting van voorstellen aan de Kamer

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief van de vaste commissie voor Financiën over de toelichting van voorstellen aan de Kamer
Document­datum 07-06-2018
Publicatie­datum 07-06-2018
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer

Commissie Financiën

DER STATEN-GENERAAL

Aan de voorzitters van de vaste en algemene commissies

Plaats en datum:

Betreft:

Ons kenmerk:

Den Haag, 7 juni 2018

Toelichting van voorstellen aan de Kamer

2018D32692

Geachte voorzitters,

Op 1 januari 2018 is de Comptabiliteitswet 2016 (CW 2016) in werking getreden. In deze wet staan de regels over het beheer, de controle en de verantwoording van de financiën van het Rijk. Artikel 3.1 van de CW 2016 stelt eisen aan de onderbouwing van nieuw of aangepast beleid en regelgeving door de bewindspersonen. Deze bepaling is mede naar aanleiding van vragen van de Kamer vormgegeven.

Met deze brief informeert de vaste commissie voor Financiën u over artikel 3.1 van de CW 2016, zodat u bij de toetsing van voorstellen, voornemens en toezeggingen van het kabinet kunt controleren op een juiste invulling van deze bepaling. Tevens attendeert de vaste commissie voor Financiën u erop dat ook initiatiefwetsvoorstellen en -nota's van de Kamer onder de reikwijdte van deze bepaling vallen.

Artikel 3.1 CW 2016

De bepaling in artikel 3.1 van de CW 2016 luidt als volgt:

Voorstellen, voornemens en toezeggingen bevatten een toelichting waarin wordt ingegaan op:

  • a. 
    de doelstellingen, de doeltreffendheid en de doelmatigheid die worden nagestreefd;
  • b. 
    de beleidsinstrumenten die worden ingezet;
  • c. 
    de financiële gevolgen voor het Rijk en, waar mogelijk, de financiële gevolgen voor maatschappelijke sectoren.

Het is hiermee verplicht om voor alle voorstellen, voornemens en toezeggingen heldere doelstellingen te formuleren en inzichtelijk te maken hoe beleidsinstrumenten zullen bijdragen aan het realiseren van deze doelen en tegen welke kosten. Dit is belangrijke informatie voor de parlementaire besluitvorming over nieuw of aangepast beleid en regelgeving. Bovendien kunnen op deze manier bij de evaluatie van het beleid betere uitspraken worden gedaan over de doeltreffendheid en doelmatigheid. Dit vergroot het inzicht in de wijze waarop de overheid haar middelen inzet en het bevordert evalueerbaar en effectief beleid.

De vakminister is primair verantwoordelijk voor het naleven van deze bepaling in de CW 2016. De invulling is vormvrij, maar niet vrijblijvend. Uit het voorstel zal moeten blijken hoe volledig aan dit vereiste invulling is gegeven. Tot het moment dat het Integraal Afwegingskader (IAK) is aangevuld met elementen uit artikel 3.1 van CW 2016 kunnen beleidsmedewerkers van de ministeries gebruik maken van een tijdelijke schrijfwijzer van het ministerie van Financiën.1 Dit is een hulpmiddel bij het schrijven van de gevraagde toelichting, geen verplicht instrument. Desalniettemin geeft het een indicatie welke elementen uw commissie zou kunnen aantreffen bij voorstellen voor beleid en regelgeving.

Kamerstuk 31865, nr. 105.

Operatie Inzicht in Kwaliteit

De minister van Financiën houdt vanuit zijn systeemverantwoordelijkheid een vinger aan de pols bij de wijze waarop zijn collega-bewindspersonen invulling geven aan de bepaling in artikel 3.1 van de CW 2016. Deze monitoring wordt onderdeel van de Operatie Inzicht in Kwaliteit, die als doel heeft het inzicht in doeltreffendheid en doelmatigheid van overheidsbeleid te vergroten.

Op advies van de 15e Studiegroep Begrotingsruimte (SBR) en in navolging van de aangenomen motie van het lid Azarkan2 heeft het kabinet in het regeerakkoord de opdracht geformuleerd om te starten met een Operatie Inzicht in Kwaliteit. Met deze operatie wil zij de kennis over doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid vergroten en het lerende vermogen van de rijksoverheid verbeteren. De minister van Financiën is als coördinerend minister verantwoordelijk voor deze rijksbrede operatie en trekt samen met de departementen op om invulling te geven aan deze ambitie. Voor het zomerreces van 2018 informeert de minister van Financiën de Kamer over de nadere invulling van deze operatie.

De vaste commissie voor Financiën heeft het evaluatiestelsel van de rijksoverheid aangemerkt als één van haar prioriteiten in het werkprogramma rijksuitgaven 2018-20213 en zal de Kamer waar nodig nader informeren over de uitwerking van artikel 3.1 van de CW 2016 en de Operatie Inzicht in Kwaliteit.

Hoogachtend,

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, Anne Mulder

De griffier van de vaste commissie voor Financiën, Weeber

Kamerstuk 34725, nr. 15. Kamerstuk 31597, nr. 14.


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.