Brief regering; Aanpak betrekken samenleving bij Klimaatakkoord - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Deze brief is onder nr. 188 toegevoegd aan dossier 30196 - Duurzame ontwikkeling en beleid en dossier 32813 - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kabinetsaanpak Klimaatbeleid; Brief regering; Aanpak betrekken samenleving bij Klimaatakkoord
Document­datum 26-04-2018
Publicatie­datum 30-04-2018
Nummer KST32813188
Kenmerk 32813; 30196, nr. 188
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid 30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid

Nr. 188 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2018

Tijdens het debat met uw Kamer op 8 maart jl. is gesproken over de kabinetsinzet voor het Klimaatakkoord (Handelingen II 2017/18, nr. 59, item 11). Uw Kamer heeft daarbij onder andere aandacht gevraagd voor het belang van maatschappelijk draagvlak voor de klimaat- en energietransitie. In dat kader heeft uw Kamer via de motie Agnes Mulder c.s. (Kamerstuk 30 196, nr. 585) specifiek gevraagd om bij de vormgeving van het Klimaatakkoord inwoners en het kleinere bedrijfsleven de mogelijkheid te geven suggesties aan te leveren en de Kamer over de werkwijze hiervan voor 1 mei te informeren. In deze brief licht ik toe hoe ik uitvoering geef aan deze motie en schets ik de bredere aanpak waaraan gewerkt wordt om het proces op weg naar het Klimaatakkoord zo inclusief mogelijk in te richten.

In dat proces spelen de voorzitters van de sectortafels en de voorzitter van het Klimaatberaad een centrale rol, zowel wat betreft de aanpak als de inhoud. Vanuit die rol zijn zij ook in grote mate verantwoordelijk voor de samenstelling van hun tafel en voor het betrekken van alle partijen die zij nodig hebben om hun opgave te realiseren. Gedurende de periode om te komen tot het Klimaatakkoord zijn zij ook als eerste verantwoordelijk om partijen aangesloten te houden die niet direct aan de tafels vertegenwoordigd zijn. Vanuit mijn rol als regisseur van het Klimaatakkoord zie ik een taak voor mijzelf om de voorzitters hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen.

De voorzitters van de sectortafels en het Klimaatberaad onderschrijven het grote belang van het zo breed en actief mogelijk betrekken van de samenleving bij het Klimaatakkoord. Zij zijn zich daarbij ook bewust van de belangrijke rol die zij in dit kader te vervullen hebben. Gezamenlijk hebben zij afgesproken zich hier actief voor te willen inzetten. Daarbij zijn de inspanningen in eerste instantie gericht op de periode tot en met de zomer en wordt gewerkt via een drietal sporen.

Spoor 1: online informatievoorziening

Daarnaast zal op de website de mogelijkheid geboden worden om door middel van een reactieformulier een suggestie voor de tafels aan te dragen danwel om een vraag te stellen. De binnengekomen suggesties zullen doorgeleid worden naar de tafels en(anoniem) op de website gepubliceerd worden, zodat zichtbaar is welke ideeën er binnen zijn gekomen. Alle vragen die binnenkomen zullen apart beantwoord worden. Op basis van de binnengekomen vragen zullen de FAQ’s periodiek bijgewerkt worden, zodat hier waar relevant ook naar verwezen kan worden.

Ook is het streven om een aantal online chat-sessies te organiseren met de voorzitters en om een online paneldiscussie te organiseren waarin de voorzitter van het Klimaatberaad met 1 á 2 andere relevante personen om op basis van vragen die (vooraf) per mail of social media zijn ingestuurd in gesprek gaat. De online paneldiscussie zal live te volgen zijn.

Spoor 2: betrekken organisaties die niet aan tafel zitten

De voorzitters van de tafels zijn voornemens samen en/of individueel activiteiten te organiseren voor partijen die niet direct aan een van de tafels vertegenwoordigd zijn. De wijze waarop zij hieraan invulling willen geven wordt nog uitgewerkt, maar het achterliggende doel is om partijen die niet direct een plek hebben aan een van de (sub)tafels wel de mogelijkheid te bieden om input te leveren. Vanwege de verschillen tussen de organisaties die hun bereidheid hebben getoond om input te leveren, is het waarschijnlijk dat hier per organisatie ook zoveel mogelijk een individuele aanpak wordt gekozen.

Spoor 3: betrekken burgers en specifieke doelgroepen

Om input en reflectie van burgers te organiseren zullen specifieke bijeenkomsten worden georganiseerd. Uitgangspunt hierbij is dat het gaat om laagdrempelige bijeenkomsten, waarbij burgers in gesprek kunnen met één of meer voorzitters, al naar gelang de insteek van de bijeenkomst. In overleg met de organisatie waar mee samengewerkt wordt, kan gekozen worden om ofwel in te gaan op specifieke sectoren / thema’s, danwel de hele breedte van het Klimaatakkoord aan de orde te stellen. Deze aanpak biedt aanknopingspunten om ook na de zomer publieksbijeenkomsten te organiseren waarbij gesproken kan worden over de (de uitwerking van de) afspraken op hoofdlijnen. Voor het organiseren hiervan zal waar mogelijk samenwerking gezocht worden met partijen die al actief zijn op het terrein van burgerbetrokkenheid.

Daarnaast wordt met een aantal organisaties die actief zijn in het organiseren en mobiliseren van burgers een bijeenkomst voorbereid, waar wordt besproken hoe bij opstellen, het uitwerken en het uitvoeren van het Klimaatakkoord kansen voor burgerparticipatie kunnen worden benut. De wijze waarop participatie zinvol vorm kan krijgen is afhankelijk van de fase van het proces. De komende weken zal deze aanpak door het Klimaatberaad nader ingevuld worden.

Ik vind het belangrijk dat langs de bovengenoemde sporen werk wordt gemaakt van het verder betrekken van de samenleving bij het Klimaatakkoord. De aanpak die hierboven beschreven wordt, moet op verschillende punten nog nader uitgewerkt worden. Ik zal de voorzitters van de sectortafels en het Klimaatberaad hierbij zo goed als mogelijk ondersteunen. Over deze nadere uitwerking zal ik uw Kamer te zijner tijd nader informeren.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.