Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Van Rooijen over het bericht dat Brussel overweegt een financiële bijdrage van €56 miljard te vragen aan het ECB - Europese Raad

Deze brief is onder nr. 1322 toegevoegd aan dossier 21501-20 - Europese Raad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Europese Raad; Brief regering; Reactie op het verzoek van het lid Van Rooijen, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 29 maart 2018, over het bericht dat Brussel overweegt een financiële bijdrage van €56 miljard te vragen aan het ECB
Document­datum 17-04-2018
Publicatie­datum 18-04-2018
Nummer KST21501201322
Kenmerk 21501-20, nr. 1322
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

21 501-20 Europese Raad

Nr. 1322 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 april 2018

De Kamercommissie voor Financiën heeft mij verzocht om een reactie op het artikel «Brussel overweegt € 56 mrd te vragen aan ECB» in het Financieel Dagblad van 28 maart. In dit artikel wordt vermeld dat de Europese Commissie overweegt de inkomsten van het Eurosysteem te gebruiken als dekking voor de EU-begroting.

De Europese Commissie heeft op 14 februari met een mededeling de lidstaten geïnformeerd over de mogelijkheden voor de invulling van het volgende Meerjarig Financieel Kader (MFK)1. In deze mededeling heeft de Europese Commissie ook diverse ideeën genoemd voor nieuwe eigen middelen waaronder de zogenaamde seigniorage inkomsten uit het Eurosysteem. Er zijn echter nog geen definitieve voorstellen gedaan over nieuwe eigen middelen. Deze worden in mei verwacht.

De Minister van Buitenlandse Zaken heeft de Kamer reeds per brief over de mededeling geïnformeerd en een eerste schriftelijke appreciatie gegeven van de ideeën van de Commissie2. In deze brief is aangegeven dat het kabinet terughoudend staat tegenover nieuwe eigen middelen. De financiering van het MFK moet simpel, transparant en rechtvaardig zijn. Bovendien moeten de nationale bevoegdheden op het gebied van belastingen gewaarborgd blijven en een stijging van de lastendruk voor burgers en bedrijven worden vermeden. Eventuele voorstellen over eigen middelen zal het kabinet langs deze uitgangspunten beoordelen.

Het kabinet zal alle voorstellen voor het MFK in mei integraal beoordelen en uw Kamer hiervan een appreciatie sturen.

Daarnaast heeft de Kamercommissie voor Financiën mij verzocht om hen te informeren over de stand van zaken rond de uitvoering van de motie van het lid Hijink3 over het bedrag dat Nederlandse overheden kwijt zijn aan uitvoeringskosten van de EU-begroting. Het onderzoek ten behoeve van het uitvoeren van deze motie nadert afronding. Hierbij ben ik voornemens om het kalenderjaar 2017 nog mee te nemen in de totaalcijfers.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra

Noot 1

https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/communication-new-modern-multiannual-financial-framework_en.pdf

Noot 2

Kamerstuk 21 501-20, nr. 1318

Noot 3

Kamerstuk 21 501-20, nr. 1244.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.