Brief regering; Aanpassingen stalbeoordeling TacRav - professionaliseringsslag - Toekomst veehouderij

Deze brief is onder nr. 196 toegevoegd aan dossier 28973 - Toekomst veehouderij.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toekomst veehouderij; Brief regering; Aanpassingen stalbeoordeling TacRav - professionaliseringsslag
Document­datum 16-01-2018
Publicatie­datum 17-01-2018
Nummer KST28973196
Kenmerk 28973, nr. 196
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

28 973 Toekomst veehouderij

Nr. 196 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 januari 2018

Met deze brief bericht ik u over de uitkomsten van de toetsing van de professionaliseringsslag die is gemaakt bij de stalbeoordeling voor de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav), zoals toegezegd in de brief van 21 juni jl. over de aanpassingen bij de stalbeoordeling Technische adviescommissie Rav (TacRav)1.

Inleiding

Systeem van de stalbeoordeling

In de Rav worden emissiefactoren vastgesteld voor ammoniak uit stalsystemen. Het bevoegd gezag kan met deze emissiefactoren toetsen of initiatiefnemers voldoen aan de diverse regels voor ammoniak bij het starten of wijzigen van een veehouderij. Het betreft regels in het Activiteitenbesluit, de Wet ammoniak en veehouderij en het Besluit emissiearme huisvesting. Om innovatie mogelijk te maken, kunnen initiatiefnemers binnen de Rav ook een proefstal aanvragen voor innovatieve stallen die geen emissiefactor voor ammoniak hebben. De stalbeoordeling betreft het wel of niet toekennen van een proefstalstatus aan ondernemingen die een innovatieve stal willen bouwen en de bijbehorende emissiefactor voor ammoniak. Met de proefstalstatus kan deze stal vergund en gebouwd worden. RVO.nl voert in mijn opdracht het secretariaat van de stalbeoordeling.

Professionaliseringsslag

Op basis van een onderzoek van Berenschot naar het stelsel van de stalbeoordeling is een proces ingezet om te komen tot een transparanter, effectiever en efficiënter stelsel van stalbeoordelingen. Dit om te bevorderen dat stalsystemen die de emissie van ammoniak, fijnstof en geur reduceren sneller toegang krijgen tot de markt en beschikbaar komen voor veehouders.

De toetsing van de professionaliseringsslag is verricht door de interne auditdienst van RVO.nl. De auditdienst heeft gekeken naar de administratieve organisatie en de verschillende rollen, taken en verantwoordelijkheden bij het proces van stalbeoordeling. Inzet van de auditdienst is onderdeel van het beleid van RVO.nl om met behulp van de kennis en ervaring van de eigen auditdienst de processen te verbeteren. De auditdienst is onafhankelijk van het RVO-team dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de stalbeoordeling.

Bevindingen

Om zicht te krijgen op de professionaliseringsslag, is onderzocht in hoeverre de opgestelde administratieve organisatie van RVO.nl voor de Rav invulling heeft gegeven aan de in het rapport van Berenschot geconstateerde verbeterpunten.

RVO.nl voorziet de belanghebbenden van actuele informatie voor het doen van aanvragen en over het protocol dat bij de metingen gehanteerd moet worden. Op de internetpagina van RVO.nl is informatie beschikbaar over de Rav, zijn er aanvraagformulieren en er is een checklist beschikbaar. Verder is er informatie beschikbaar over de wijze waarop metingen moeten plaatsvinden. Verbeterpunten zijn het vermelden bij aanvragen van een doorlooptijd per type aanvraag en verder het ter beschikking stellen van formulieren voor de onderbouwing van adviezen van de Technische Advies Pool (TAP) met betrekking tot het «beoordelen van een meetplan» en de «wijziging/opstellen systeembeschrijving». Daarnaast wordt een grotere transparantie gediend door nog meer informatie aan te bieden over de betrokkenen in het totale speelveld en hun specifieke verantwoordelijkheden en rollen. Verder zijn er ook aanbevelingen gedaan voor de verbetering van de administratieve organisatie door het helder structureren van procesbeschrijvingen.

Sinds het verschijnen van het Berenschotrapport in 2014 zijn er in 2015 en 2016 al diverse inhoudelijke en procedurele verbeteringen doorgevoerd. Op basis van de bevindingen heeft RVO.nl inmiddels een verbeteropdracht geformuleerd. RVO.nl is momenteel bezig de aanbevelingen te realiseren.

Ontwikkelingen en vervolg

Inmiddels is de TacRav overgegaan in de TAP. De TAP is zodanig opgezet dat hij in staat is om flexibeler, efficiënter en sneller aanvragen te verwerken. De aanbevelingen voor het verbeteren van de administratieve organisatie worden ook na deze overgang op de TAP toegepast.

Naast de instelling van de TAP is, zoals aan de Kamer was toegezegd, een Werkgroep stalbeoordeling (breed samengesteld uit bedrijfsleven, sectoren, onderzoekers en overheden) in het leven geroepen. De werkgroep is bedoeld om input te leveren bij de bewaking van de uitvoering van de stalbeoordeling en advies te geven bij de verdere voorstellen voor de verbetering van het beoordelingssysteem. De werkgroep zal niet adviseren over individuele aanvragen. De werkgroep kan wel advies geven over gebleken knelpunten en beoordelingskaders. Tijdens de eerste bijeenkomst van de Werkgroep stalbeoordeling in oktober 2017 is gesproken over de verbeteringen in de uitvoering die in de afgelopen periode zijn doorgevoerd. Ten aanzien van het proces van verbetering van de beoordeling van perspectiefvolle technieken was de werkgroep positief over de verkorting van de beoordelingsprocedure met inzet van deskundigen uit de TAP. De fabrikanten geven aan dat ook de klankbordgroepen voor fabrikanten, die RVO.nl heeft ingesteld, de uitvoering verbeteren. RVO.nl gaat op aangeven van de werkgroep kijken naar de mogelijkheden voor verbreding van de TAP en meer ondersteuning bij het aanvraagproces. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal in de volgende bijeenkomst in overleg met de werkgroep een route uitzetten voor de verdere modernisering van de stalbeoordeling. De stakeholders zijn bereid om hierover het gesprek aan te gaan. Inzet daarbij is aansluiting van de stalbeoordeling bij het internationale systeem voor Verification of Environmental Technologies for Agricultural Production (VERA). Een definitief besluit over de voorstellen voor verdere modernisering wordt pas genomen nadat de werkgroep hierover advies heeft gegeven.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

Noot 1

Kamerstuk 28 973, nr. 193


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.