Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader rapport - Wijziging van enkele wetten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Verzamelwet SZW 2018)

Dit advies Raad van State en nader rapport is onder nr. 4 toegevoegd aan wetsvoorstel 34766 - Verzamelwet SZW 2018 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader rapport - Wijziging van enkele wetten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Verzamelwet SZW 2018)
Document­datum 29-08-2017
Publicatie­datum 25-10-2017
Kenmerk 34766, nr. 4
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Ministerie van Sociale Zaken

en Werkgelegenheid

Postbus 90801

2509 LV Den Haag

Parnassusplein 5

T 070 333 44 44

F 070 333 40 33

www.szw.nl

Onze referentie

2017-0000117049

 

Datum

28 augustus 20170

 

Betreft

Nader rapport inzake het voorstel van wet tot wijziging van enkele wetten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Verzamelwet SZW 2018)

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw Kabinet van 4 juli 2017, nr. 2017001114, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 17 augustus 2017, nr. W12.17.0188/III, bied ik U hierbij mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan.

Het voorstel geeft de Afdeling advisering van de Raad van State (hierna: de Afdeling) aanleiding tot het maken van inhoudelijke opmerkingen met betrekking tot het afstemmen van de tekst van het wetsvoorstel inzake het leeftijdsonderscheid bij de openstelling van vacatures op de toelichting en het aanvullen van de toelichting inzake het tijdelijk verlengen van de compensatieregeling loonkosten. Op deze opmerkingen wordt hierna ingegaan:

  • 1. 
    Leeftijdsonderscheid bij de openstelling van vacatures

De Afdeling onderschrijft de wenselijkheid van een meer structurele rechtsbasis voor het openstellen van vacatures voor bepaalde leeftijdsgroepen, maar merkt op dat de toelichting niet in overeenstemming is met de tekst van het voorgestelde zesde lid. Op basis van de voorgestelde tekst worden het UWV en werkgevers namelijk verplicht vacatures voor bepaalde leeftijdsgroepen open te stellen, in plaats van hun daartoe de mogelijkheid te geven, zoals in de toelichting is beschreven. Overeenkomstig het advies van de Afdeling is de tekst van het zesde lid in overeenstemming met de toelichting gebracht.

  • 2. 
    Tijdelijk karakter uitbreiding compensatieregeling loonkosten

De Afdeling wijst erop dat de voorgestelde verlaging tot 56 jaar of ouder voor 2018 en 2019 betekent dat personen tussentijds uit de regeling vallen om daarna er weer voor in aanmerking te komen. De Afdeling adviseert hierop in de toelichting in te gaan en zo nodig het voorstel aan te passen. In reactie op het advies van de Afdeling is de memorie van toelichting aangepast. Echter wordt opgemerkt dat van het voorzienbare gevolg waar de Afdeling op wijst geen sprake zal zijn. De doelgroep voor de verlengde compensatieregeling is immers een andere doelgroep dan de doelgroep die valt onder de huidige compensatieregeling, aangezien de regeling uitgaat van geboortedata en niet van de leeftijd van werknemers.

Voorts is het voorstel van wet aangevuld met enkele ondergeschikte redactionele en technische wijzigingen en is een aantal redactionele en technische verbeteringen in het voorstel van wet en de memorie van toelichting aangebracht.

Aan de redactionele opmerkingen die de Afdeling in overweging geeft in de bijlage bij haar advies is gevolg gegeven.

Ik moge U, verzoeken het hierbij gevoegde gewijzigde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De Minister van Sociale Zaken

en Werkgelegenheid,

L.F. Asscher

AAN DE KONING Pagina 1 van 1


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.