Amendement Voortman/Van Raak ter vervanging van nr. 23 over niet delen van ongeëvalueerde gegevens met buitenlandse diensten - Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..)

Dit amendement i is onder nr. 46 toegevoegd aan wetsvoorstel 34588 - Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20.. i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..); Amendement; Amendement van de leden Voortman en Van Raak ter vervanging van nr. 23 over niet delen van ongeëvalueerde gegevens met buitenlandse diensten
Document­datum 08-02-2017
Publicatie­datum 08-02-2017
Nummer KST3458846
Kenmerk 34588, nr. 46
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2

Vergaderjaar 2016-

2017

34 588

Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20.)

Nr. 46

AMENDEMENT VAN DE LEDEN VOORTMAN EN VAN RAAK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 231

Ontvangen 8 februari 2017

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel 64 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid vervalt: of ongeëvalueerde.
  • 2. 
    Het derde lid vervalt.

II

Artikel 89 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt voor «gegevens» ingevoegd: geëvalueerde.
  • 2. 
    Het tweede lid vervalt.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de mogelijkheid tot het delen van niet-geëvalueerde gegevens met buitenlandse veiligheidsdiensten wordt geschrapt, ongeacht of wel of geen sprake is van een samenwerkingsverband.

De indieners zijn van mening dat de regering niet overtuigend heeft beargumenteerd in welke situaties het delen van niet-geëvalueerde gegevens met buitenlandse diensten noodzakelijk is. De indieners zijn van mening dat er grote risico's zijn verbonden aan het delen van niet-geëvalueerde gegevens met buitenlandse diensten, aangezien onbekend is wat er met deze gegevens wordt weggegeven. Dit kan mogelijk nadelige effecten hebben voor Nederlandse burgers die zich in

1 Vervanging in verband met een wijziging in de ondertekening.

kst-34588-46 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2017

de desbetreffende landen bevinden, dan wel in de toekomst naar deze landen willen reizen. Wat er vervolgens met de desbetreffende gegevens gebeurt, wordt bovendien onttrokken aan het toezicht op de Nederlandse veiligheidsdiensten. Dit achten de indieners in hoge mate onwenselijk.

Voortman Van Raak

Tweede Kamer, vergaderjaar 2016-2017, 34 588, nr. 46 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.