Verslag van een schriftelijk overleg inzake de halfjaarlijkse stand van zaken toezeggingen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2016

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. A toegevoegd aan wetsvoorstel 34300 XV - Vaststelling begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2016.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2016; Verslag van een schriftelijk overleg inzake de halfjaarlijkse stand van zaken toezeggingen
Document­datum 25-09-2015
Publicatie­datum 25-09-2015
Nummer KST34300XVA
Kenmerk 34300 XV, nr. A
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 300 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2016

A VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 24 september 2015

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 14 juli 2015 een brief gestuurd aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake de halfjaarlijkse stand van zaken van toezeggingen die aan de Kamer zijn gedaan. De Minister en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben op 22 september 2015 gereageerd.

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1 brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Van Dooren

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE EERSTE KAMER DER STATEN-GENERAAL

Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Den Haag, 14 juli 2015

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Door middel van deze brief attendeer ik u op het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen. Vandaag ontvangt u digitaal een overzicht van de toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 juli 2015 is verstreken.

Daarbij treft u tevens, ter informatie, een overzicht aan van de openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2016 verloopt. Beide lijsten zijn terug te vinden via de volgende links:

Rappel:2

Vooruitblik:3

Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer graag vóór vrijdag 18 september 2015 eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen. Het betreft daarbij voornamelijk de toezeggingen waarvan de deadline reeds is verstreken.

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden. De Kamer en de regering zijn er derhalve bij gebaat als brieven, nota’s en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks aan deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer.

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaaal, A. Broekers-Knol

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 september 2015

overzicht van openstaande en deels voldane toezeggingen van SZW doen wij u hierbij een geactualiseerd overzicht toekomen. Daarin is de stand van zaken vermeld van:

    • 1. 
      Rappelabele toezeggingen SZW (Rappel juli 2015)
    • 2. 
      Overige openstaande of deels voldane toezeggingen SZW (rappel vooruitblik januari 2015)

Bij de nog openstaande toezeggingen is een prognose voor de nakoming of de status van nakoming gegeven.

Uw verzoek om brieven, nota’s en dergelijke, die samenhangen met toezeggingen aan de Eerste Kamer, rechtstreeks en onder vermelding van het toezeggingenregistratienummer aan uw Kamer te zenden, is intern nog eens onder de aandacht gebracht.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

  • 1. 
    Overzicht rappelabele toezeggingen SZW (Rappel juli 2015)
  • 1. 
    Toezegging Verdringing op de arbeidsmarkt (31 767) (T01000)

De Minister van SZW zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Strik, toe het risico van verdringing op de arbeidsmarkt mee te nemen in de aan de Tweede Kamer toegezegde evaluatie over de toepassing van de wet, die echter niet voor 2012 zal verschijnen in verband de huidige economische situatie.

Stand van zaken:

De Minister heeft in de Tweede Kamer toegezegd dat hij het samenstel van regelingen die voortkomen uit de wet verbetering kansen langdurige werklozen zal evalueren. De Minister heeft in de Eerste Kamer toegezegd - n.a.v. een vraag van het lid Strik - dat het risico van verdringing op de arbeidsmarkt wordt meegenomen met de hierboven gestelde evaluatie. De evaluatie zal naar verwachting vierde kwartaal 2015 worden afgerond.

Planning: vierde kwartaal 2015

  • 2. 
    Monitoren bestuursmodellen (33 182) (T01870)

De Staatssecretaris van SZW zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Postema, toe om het gebruik van de modellen te monitoren en de Eerste Kamer van de resultaten op de hoogte te stellen.

Stand van zaken:

Start van de evaluatie is drie jaar na inwerkingtreding van de organisatiebepalingen van de Wet versterking bestuur pensioenfondsen en dat is 1 juli 2017. De resultaten van de evaluatie inclusief de monitoring kunnen vervolgens eind 2017 aan Eerste en Tweede Kamer gemeld worden.

Planning: december 2017

  • 3. 
    Vergroten betrokkenheid jongeren (33 182) T01781

De Staatssecretaris van SZW zal de Kamer, n.a.v. opmerkingen van diverse leden, schriftelijk informeren over de wijze waarop zij jongeren denkt te kunnen betrekken bij het verbeteren van de intergenerationele balans in pensioenfondsbesturen.

Stand van zaken:

Dit onderwerp loopt mee in de toekomstdiscussie over pensioen. De toezegging is afgehandeld met de brief aan de Eerste Kamer d.d. 09-07-2015, Kamerstukken I, 2014-2015, EK 33 972, P

  • 4. 
    Evaluatie financiering SER (33 481) (T01811)

De Minister van SZW zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Ester en Kneppers, toe de financiering van de SER vanuit het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) twee jaar na invoering te evalueren en daarbij ook de mogelijkheid van financiering uit algemene middelen en alternatieve financieringsvormen te betrekken, mede in relatie tot de kerndoelstelling van de SER. Tevens zal gekeken worden naar de rol en positie van het UWV in het geheel.

Stand van zaken:

Gedurende 2015 uitvoering evaluatie door het kabinet. Parallel aan uitvoering van de evaluatie worden alternatieven in kaart gebracht.

Planning: Brief naar de Kamer in het vierde kwartaal van 2015

  • 5. 
    Betrekken lagere vervangingsratio bij lagere inkomens, de kwestie van de werklozen en de kwestie van de levensverwachting bij de toekomstdiscussie over de oudedagsvoorziening op de lange termijn (33 610)/33 847) T01967

De Staatssecretaris van SZW zegt de Kamer, n.a.v. een vraag van het lid Reuten, toe om in de toekomstdiscussie over de oudedagsvoorziening op de lange termijn de aspecten van de lagere vervangingsratio bij lagere inkomens, de kwestie van de werklozen en de kwestie van de levensverwachting serieus te zullen bekijken. Zij zal het resultaat daarvan in de eerste helft van 2015 aan de Kamer doen toekomen.

Stand van zaken:

Afgehandeld met brief aan de Eerste Kamer d.d. 09-07-2015, Kamerstukken I, 2014-2015, EK 33 972, P

  • 6. 
    Belasting- en toeslagenstelsel (33 716) T01982

De Minister van SZW bevestigt, n.a.v. een opmerking van het lid De Grave, dat de herziening van het belasting- en toeslagenstelsel gericht moet zijn op het stimuleren van arbeidsparticipatie, het lonend maken van werk, het verlagen van de lasten op arbeid en het aantrekkelijker maken om mensen in dienst te nemen, zonder dat dit leidt tot aantasting van het sociaal minimum, en zal dit nader uitwerken met de betrokken ambtgenoten.

Stand van zaken:

Aan deze toezegging is voldaan in de begroting van SZW over 2016.

De Staatssecretaris van SZW zegt, n.a.v. een opmerking van het lid Elzinga, toe gemeenten erop te wijzen dat het VN-Gehandicaptenverdrag ook voor hen van toepassing is.

Stand van zaken:

De Staatssecretaris van VWS heeft namens het kabinet in overleg met veldpartijen, zoals de Alliantie implementatie VN-verdrag Handicap, VNO-NCW, MKB Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een concept-plan van aanpak opgesteld. Dit plan is bij brief van 12 juni 2015 naar de Tweede Kamer gestuurd (Kamerstukken I, 2014-2015, EK 33 992, nr. 9). Op die manier kan de Kamer het voorgenomen plan betrekken bij de behandeling van de wetsvoorstellen die nodig zijn om het Verdrag te ratificeren. Plenaire behandeling is voorzien in de week van 5 oktober 2015.

  • 8. 
    Onderzoek naar gevolgen Verzamelwet Pensioenen 2014 (33 863) T02024

De Staatssecretaris van SZW zegt de Kamer, n.a.v. vragen en opmerkingen van de leden Hoekstra en De Lange, toe onderzoek te verrichten of het op basis van de regelgeving (die voortvloeit uit de Verzamelwet pensioenen 2014) mogelijk is voor mensen die arbeidsongeschikt zijn geworden en daarvoor meer dan een ton per jaar hebben verdiend om op de nettopensioenregeling door te zetten.

Stand van zaken:

Afgehandeld met brief aan de Eerste Kamer d.d. 27-02-2015 (Kamerstukken I, 2014-2015, 33 863, G)

  • 9. 
    Voorlichting kleine primaire scholen inzake mogelijkheden van flexibiliteit onder Wwz (33 818) T02025

De Minister van SZW zegt de Kamer, n.a.v. vragen en opmerkingen van het lid Holdijk, toe specifieke voorlichting te verzorgen aan (in het bijzonder) kleine primaire scholen zodat deze scholen bekend worden met de kaders van de Wwz en daarbinnen de gewenste flexibiliteit kunnen realiseren.

Stand van zaken:

In de nieuwsbrieven aan PO en VO is informatie over de Wwz opgenomen. Deze nieuwsbrieven zijn begin maart 2015 verstuurd. In het najaar van 2014 heeft een informatiecampagne specifiek op jongeren gericht gelopen.

  • 10. 
    Bij de invulling van de AMvB rekening houden met de uitkomsten van het SER-advies inzake de premiedifferentiatie in de WW (33 818) T02029

De Minister van SZW zegt de Kamer, n.a.v. vragen en opmerkingen van de leden Elzinga en Thissen, toe bij de invulling van de AMvB rekening te houden met de uitkomsten van het SER-advies inzake de premiedifferentiatie in de WW.

Stand van zaken:

Deze toezegging wordt meegenomen bij de kabinetsreactie op het advies van de SER over de toekomstige arbeidsmarktstructuur en de financiering van de WW.

Planning: eind derde kwartaal 2015

  • 11. 
    Hoofdlijnennota toekomst pensioenstelsel (33 972) T02086

De Staatssecretaris van SZW zal de Kamer, n.a.v. opmerkingen van diverse leden, de hoofdlijnennota over het pensioenstelsel toesturen.

Stand van zaken:

Afgehandeld met brief aan de Eerste Kamer d.d. 09-07-2015, Kamerstukken I, 2014-2015, EK 33 972, P

  • 12. 
    Onderzoek DNB (33 972) (T02087)

De Staatssecretaris van SZW zegt de Kamer, n.a.v. een vraag van het lid Postema, toe dat in het door DNB uitgevoerde onderzoek naar de renteafdekking in het nieuwe stelsel, de vrijheidsgraden van fondsen om tot aanpassing te komen van het strategische beleggingsbeleid als daar aanleiding toe is, worden meegenomen.

Stand van zaken:

Is afgehandeld met brief aan de EK d.d. 22-12-2014, Kamerstukken I, 2014-2015, EK 33 972, O.

  • 2. 
    Overzicht overige openstaande of deels voldane toezeggingen SZW (vooruitblik juli 2015 tot januari 2016)
  • 1. 
    Evaluatie en monitoring digitale dienstverlening (33 065) (T01506)

De Minister van SZW zegt de Kamer, n.a.v. vragen van de leden Ester, Scholten en Sent, een integrale evaluatie in 2015 toe en zal tussentijds de implementatie van de digitale dienstverlening blijven volgen op basis van de geformuleerde criteria.

Stand van zaken:

De Eerste en Tweede Kamer worden met een kabinetsreactie eind 2015 geïnformeerd over de uitkomsten van de evaluatie.

Planning: december 2015.

  • 2. 
    Monitoren nieuwe wijze van inburgering (33 086) (T01583)

De Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden De Graaff, Meurs, Strik en Swagerman, toe de nieuwe wijze van inburgering te monitoren en de Kamer daarover te informeren.

Stand van zaken:

Monitoring vindt continu plaats. De Eerste Kamer ontvangt een afschrift van de rapportage die aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden naar aanleiding van de moties van de leden Schouw en Dibi (Kamerstukken II, 2012-2013, 33 086 nr. 35 en nr. 48).

Planning: december 2015

  • 3. 
    Transparantie jaarverslag pensioenfondsen (33 182) (T01779)

De Staatssecretaris van SZW zegt de Kamer, n.a.v. een vraag van het lid Ester, toe te bewerkstelligen dat pensioenfondsen in hun jaarverslag verduidelijken welk deel van hun vermogen in Nederland belegd is.

Stand van zaken:

In de memorie van antwoord bij de Eerste Kamerbehandeling van de verzamelwet pensioenen heeft de Staatssecretaris toegezegd in gesprek te gaan met de Pensioenfederatie - en zo mogelijk met individuele pensioenfondsen - om het belang van transparantie over onder meer de vraag in hoeverre pensioenfondsen beleggen in Nederland te benadrukken.» (EK 2014/15 33 863, nr. C). Dat gesprek met de Pensioenfederatie heeft inmiddels plaatsgevonden. De pensioenfederatie heeft gemeld dat het onderwerp op het netvlies van veel van haar leden staat. In het kader van het beleggen in Nederland zijn bovendien verschillende (grote) fondsen aangesloten bij de Nederlandse Investeringsinstelling, die tot doel heeft om als private instelling aanvullend aan bancaire financiering de lange termijn financieringsmogelijkheden voor institutionele beleggers in de Nederlandse economie te vergroten. Als de jaarverslagen beschikbaar zijn zal de Staatssecretaris toetsen in hoeverre fondsen ook daadwerkelijk aandacht geven aan dit onderwerp. Daarover wordt de Eerste Kamer uiterlijk eind 2015 geïnformeerd.

Planning: december 2015

  • 4. 
    Begrip arbeidsvermogen (33 161) (T01983)

De Staatssecretaris van SZW zegt de Kamer, n.a.v. een vraag van het lid Sent, toe een evaluatie van de uitvoerbaarheid van het nieuwe beoordelingscriterium arbeidsvermogen één of twee jaar na invoering (van de Participatiewet) aan de «thermometer» toe te voegen en de Kamers daarover te informeren.

Stand van zaken:

In overleg met UWV wordt bekeken hoe dit gemonitord kan worden.

Planning: 4e kwartaal 2016

  • 5. 
    Campagne kleine werkgevers (33 981) (T02133)

De Staatssecretaris van SZW zegt de Kamer, n.a.v. opmerkingen van de leden Beckers, Elzinga en Sent, toe om samen met MKB Nederland een campagne te starten om de banenafspraak bij kleinere werkgevers onder de aandacht te brengen.

Stand van zaken:

Met VNO-NCW en MKB Nederland wordt gesproken over de inrichting van de MKB-campagne.

Planning: 4e kwartaal 2015.

  • 6. 
    Zelfstandigen (33 981) (T02134)

De Staatssecretaris van SZW zegt de Kamer, n.a.v. een opmerking van het lid Backer, toe om - samen met cliëntenbelangenorganisaties - de belemmeringen die mensen met een arbeidsbeperking ondervinden als zij zich zelfstandig willen vestigen, in kaart te brengen en te bezien hoe de problemen kunnen worden opgelost.

Stand van zaken:

Hierover wordt gesproken met Ieder(in), de Landelijke Cliëntenraad, Landelijk Platform GGz en UWV.

Planning: 1e kwartaal 2016.

Noot 1

Samenstelling:

Nagel (50PLUS), Elzinga (SP), Ten Hoeve (OSF), Ester (CU) (vice-voorzitter), De Grave (VVD), Hoekstra (CDA), Postema (PvdA), Sent (PvdA), Kok (PVV), Kops (PVV), Dercksen (PVV), Don (SP), Jorritsma-Lebbink (VVD), Van Kesteren (CDA), Krikke (VVD), Lintmeijer (GL), Meijer (SP), Nooren (PvdA), Oomen-Ruijten (CDA), Prast (D66), Rinnooy Kan (D66) (voorzitter), Rombouts (CDA), Schalk (SGP), Schnabel (D66), Teunissen (PvdD), Van de Ven (VVD), Vreeman (PvdA).

Noot 2

https://redactie.eerstekamer.nl/toezegging_rappel?rappel=vjvfmk8rysra&ministerie=vghyngkof7kn.

Noot 3

http://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel=vjvfmkudaje9&ministerie=vghyngkof7kn.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.