Verslag van een schriftelijk overleg inzake herziening pachtsysteem - Vaststelling en invoering van titel 7.5 (Pacht) van het Burgerlijk Wetboek

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. I toegevoegd aan wetsvoorstel 30448 - Vaststelling en invoering van titel 7.5 (Pacht) van het Burgerlijk Wetboek i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling en invoering van titel 7.5 (Pacht) van het Burgerlijk Wetboek; Verslag van een schriftelijk overleg inzake herziening pachtsysteem
Document­datum 04-12-2014
Publicatie­datum 04-12-2014
Nummer KST30448I
Kenmerk 30448, nr. I
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

30 448 Vaststelling en invoering van titel 7.5 (Pacht) van het Burgerlijk Wetboek

I VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 4 december 2014

Op 15 oktober 2014 heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken de Eerste Kamer het kabinetsstandpunt inzake het al eerder toegezonden rapport «evaluatie pachtregelgeving» aangeboden.1 In haar vergadering van 28 oktober 2014 heeft de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie2 het kabinetsstandpunt besproken. Zij heeft naar aanleiding daarvan besloten om de toezeggingen T00484 en T00485 als voldaan aan te merken. Tevens heeft zij de Staatssecretaris op 4 november 2014 een brief gestuurd.

De Staatssecretaris heeft op 3 december 2014 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie, Van Dooren

BRIEF AAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Den Haag, 4 november 2014

Op 15 oktober jl. heeft u de Kamer het kabinetsstandpunt inzake het al eerder toegezonden rapport «evaluatie pachtregelgeving» aangeboden.3 In haar vergadering van 28 oktober jl. heeft de commissie voor Veiligheid en Justitie het kabinetsstandpunt besproken. Zij heeft naar aanleiding daarvan besloten om de toezeggingen T00484 en T00485 als voldaan aan te merken.

Verder leest de commissie in uw brief van 15 oktober jl. dat de regering voornemens is om een nieuw pachtsysteem uit te werken op basis van de uitgangspunten van het akkoord van Spelderholt. Zij wenst in dit verband van u te vernemen, bij voorkeur binnen een termijn van vier weken na dagtekening van deze brief, wat het beoogde tijdpad voor het wetgevingstraject is.

De commissie stelt vast dat ten aanzien van een overgangsrecht niet kan worden voortgebouwd op het akkoord van Spelderholt, aangezien de bij dat akkoord betrokken partijen daarover geen overeenstemming hebben bereikt. De commissie stelt het op prijs geïnformeerd te worden over de contouren van het overgangsrecht, wanneer dit nader gestalte krijgt.

Voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie, A.W. Duthler

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2014

In mijn brief van 15 oktober 2014 heb ik aangekondigd dat de regering voornemens is een nieuw pachtsysteem uit te werken. In uw brief van 4 november jongstleden verzoekt u mij aan te geven wat het beoogde tijdpad voor het wetgevingstraject is. Voorts geeft u aan dat de commissie tevens geïnformeerd wil worden over de contouren van het overgangsrecht, wanneer dat nader gestalte krijgt. Met deze brief informeer ik u hierover.

De Tweede Kamer heeft aangekondigd dat in het vroege voorjaar van 2015 een Algemeen Overleg Pacht zal plaatsvinden. Ik kijk met belangstelling uit naar het Algemeen Overleg. Na dat overleg heb ik een beter zicht op de uitwerking en het tijdpad van het wetgevingstraject. Ook het overgangsrecht zal in deze uitwerking vorm moeten krijgen. Gelet op die verdere uitwerking, de daarop volgende consultatie en vervolgens advisering door de Raad van State, verwacht ik dat een wetsvoorstel voor een nieuw pachtsysteem eerst in de tweede helft van 2015 bij de Tweede Kamer aanhangig kan worden gemaakt.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Noot 1

Kamerstukken I 2013-2014, 30 448, G en Kamerstukken I 2014-2015, 30 448, H.

Noot 2

Samenstelling:

Holdijk (SGP), Kneppers-Heijnert (VVD), Kox (SP), Engels (D66), Franken (CDA), Thissen (GL), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA) (vice-voorzitter), Duthler (VVD) (voorzitter), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Quik-Schuijt (SP), Strik (GL), De Vries (PvdA), Knip (VVD), Hoekstra (CDA), Lokin-Sassen (CDA), Scholten (D66), Schouwenaar (VVD), De Boer (GL), De Lange (OSF), Ter Horst (PvdA), Beuving (PvdA), Koole (PvdA), Schrijver (PvdA), Reynaers (PVV), Popken (PVV), Frijters-Klijnen (PVV), Swagerman (VVD)

Noot 3

Kamerstukken I 2013-2014, 30 448, G en Kamerstukken I 2014-2015, 30 448, H.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.