Brief regering; Voortgang van het Natuurprogramma Westerschelde (NPW), in het bijzonder Het Zwin en de Hedwigepolder - Goedkeuring van het op 21 december 2005 te Middelburg tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium (Trb. 2005, 310) - Hoofdinhoud
Deze brief is onder nr. 100 toegevoegd aan wetsvoorstel 30862 - Goedkeuring van het Verdrag met Vlaanderen betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Goedkeuring van het op 21 december 2005 te Middelburg tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium (Trb. 2005, 310); Brief regering; Voortgang van het Natuurprogramma Westerschelde (NPW), in het bijzonder Het Zwin en de Hedwigepolder |
---|---|
Documentdatum | 20-06-2014 |
Publicatiedatum | 20-06-2014 |
Nummer | KST30862100 |
Kenmerk | 30862, nr. 100 |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Vergaderjaar 2013–2014
30 862
Goedkeuring van het op 21 december 2005 te Middelburg tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium (Trb. 2005, 310)
Nr. 100
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 juni 2014
Via deze brief informeer ik u over de voortgang van het Natuurprogramma Westerschelde (NPW), in het bijzonder Het Zwin en de Hedwigepolder.
Natuurprogramma Westerschelde
Nederland heeft zich in het Verdrag met Vlaanderen over de uitvoering van de Ontwikkelingsschets 2010 voor het Schelde-estuarium (2005) gecommitteerd aan het realiseren van minimaal 600 hectare estuariene natuur. Het Natuurprogramma Westerschelde, dat in 2006 is aangeboden aan uw Kamer (TK 26 980, nr. 22), geeft hier nadere duiding aan. Het programma bestaat uit de twee bij naam benoemde (grensoverschrijdende) projecten uit het verdrag: de Hertogin Hedwigepolder en Het Zwin. Daarnaast zijn er een aantal maatregelen in het Zeeuwse Middengebied.
Uitbreiding van Het Zwin
Het natuurgebied Het Zwin wordt uitgebreid met in totaal 120 hectare, waarvan circa 10 hectare in Nederland. Ik zal, in overeenstemming met de minister van Infrastructuur en Milieu, het Rijksinpassingsplan Het Zwin vaststellen. Het plan voorziet naast de uitbreiding ook in kwaliteitsverbetering van het bestaande Zwin, waardoor moet worden voorkomen dat het gebied dichtslibt. Daarmee ligt er nu ook voor het tweede grote NPW-project een inrichtingsplan.
In de Nota van Beantwoording bij het Rijksinpassingsplan is antwoord gegeven op alle 152 ingediende zienswijzen bij het ontwerp. Tevens zullen de benodigde vergunningen en uitvoeringsbesluiten worden vastgesteld. Het betreft een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet, twee vergunningen in het kader van de Ontgrondingenwet en een vergunning in het kader van de Waterwet. De omgevingsvergunning en een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet worden in ontwerp vastgesteld.
Daarnaast zal ik het besluit nemen om de reikwijdte van het bestaande Natura 2000-gebied Zwin & Kievittepolder via een voorlopige aanwijzing uit te breiden tot het vergrootte areaal (met circa 10 ha). De nieuwe hectares zijn reeds in eigendom verworven, waarmee het effect van de uitbreiding voor omwonenden/bedrijven zeer beperkt is. Met het voorlopig aanwijzen wordt bedoelde uitbreiding gelijktijdig met het vaststellen van het Rijksinpassingsplan onder het beschermingsregime van de Natuurbeschermingswet 1998 gebracht, waarmee de effectiviteit en het doel van Natura 2000 wordt geborgd.
Op dit project is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing. Tegen het Rijksinpassingsplan en de vastgestelde vergunningen en uitvoeringsbesluiten kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Hedwigepolder
In eerder stadium bent u geïnformeerd over de vaststelling van het Rijksinpassingsplan Hertogin Hedwigepolder (TK 30 862, nr. 95). De realisatie van estuariene natuur in de Hedwigepolder draagt voor circa 295 hectare bij aan de kwantitatieve opgave uit het Natuurprogramma Westerschelde. De Raad van State behandelt momenteel de binnengekomen beroepschriften. De uitspraak in deze zaak wordt voor het eind van dit jaar verwacht.
Parallel aan de inzet om te komen tot minnelijke verwerving van de gronden in het plangebied heb ik de kroonprocedure voor onteigening opgestart. Het Rijksinpassingsplan fungeert als titel voor een eventuele onteigening.
Voor zowel het Natura 2000-gebied Westerschelde en Saeftinghe, inclusief de uitbreiding Hedwigepolder, en voor het uitgebreide Natura 2000-gebied Zwin & Kievittepolder zijn inmiddels ook conceptbeheer-plannen opgesteld.
Projecten Zeeuws Middengebied
Verschillende projecten uit het Natuurpakket Westerschelde in het Zeeuws Middengebied zijn in de uitvoeringsfase aanbeland. Dit betreft in ieder geval de projecten Perkpolder en Waterdunen. De door Zeeland afgegeven NB-wetvergunningen voor de buitendijkse projecten bij Knuitershoek en Baalhoek doorlopen momenteel de beroepsprocedure bij de Raad van State, waarna ook hier de uitvoering kan aanvangen.
Europese Commissie
De Europese Commissie heeft zich recent positief uitgelaten over de voortgang van het Natuurprogramma Westerschelde. Na de eerdere ingebrekestelling lijkt het vertrouwen daarmee teruggekeerd dat Nederland zich naar tevredenheid inspant om de instandhoudingsdoelen uit de Vogel- en Habitatrichtlijnen te bereiken.
DG Environment toont zich content met de concrete stappen die in de afgelopen periode zijn gezet en de praktische opvolging die is gegeven aan de adviezen van de Commissie rond de ingebrekestellingsprocedure. Daarnaast wordt de uitstekende grensoverschrijdende samenwerking met het Vlaams Gewest gezien als goede vooruitgang.
Met de twee inpassingsplannen ligt er nu een goede basis om de verdragsrechtelijke afspraken na te komen.
De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma