Brief inzake nota naar aanleiding van het verslag van wetsvoorstel 33847 - Wijziging van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen en het Belastingplan 2014

Deze brief is onder nr. H toegevoegd aan wetsvoorstel 33847 - Wijziging van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen en het Belastingplan 2014 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen en het Belastingplan 2014; Brief inzake nota naar aanleiding van het verslag van wetsvoorstel 33847
Document­datum 13-05-2014
Publicatie­datum 13-05-2014
Nummer KST33847H
Kenmerk 33847, nr. H
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2013–2014

33 847

Wijziging van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen en het Belastingplan 2014

H

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 mei 2014

Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de nota naar aanleiding van het verslag inzake het bovenvermelde voorstel van wet aan.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes

NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

Ontvangen 13 mei 2014

Het kabinet heeft met interesse kennisgenomen van de nadere vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de SP.

De leden van de fractie van de SP vragen of door het aanvullend pensioenstelsel, ook na aanvaarding van de onderhavige wetsvoorstellen, de onderste helft van de inkomensverdeling inkomen overdraagt aan de bovenste helft van de inkomensverdeling.

Binnen het aanvullend pensioenstelsel vindt op indirecte wijze inkomens-afdracht plaats van de onderste helft van de inkomensverdeling naar de bovenste helft van de inkomensverdeling als gevolg van verschil in levensverwachting van inkomensgroepen. Overigens verschilt dit effect per sector, afhankelijk van de opbouw van het pensioenbestand in die sector. Met de onderhavige wetsvoorstellen wordt dit effect per saldo uiteraard wel verkleind. Overigens wordt in zijn algemeenheid opgemerkt dat van de AOW en het progressieve stelsel van de inkomstenbelasting een nivellerende werking uitgaat.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.