Brief regering; Gewijzigd amendement Dijkgraaf/Schouten dat regelt dat de arbeidsovereenkomst van personeel binnen het bijzonder onderwijs onder bepaalde omstandigheden zonder preventieve toets door de rechter kan worden opgezegd (33818 nr. 52 ter vervanging van nr. 19) - Wijziging van verschillende wetten in verband met de hervorming van het ontslagrecht, wijziging van de rechtspositie van flexwerkers en wijziging van verschillende wetten in verband met het aanpassen van de Werkloosheidswet, het verruimen van de openstelling van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen en de beperking van de toegang tot de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Wet werk en zekerheid)

Deze brief is onder nr. 57 toegevoegd aan wetsvoorstel 33818 - Wet werk en zekerheid i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van verschillende wetten in verband met de hervorming van het ontslagrecht, wijziging van de rechtspositie van flexwerkers en wijziging van verschillende wetten in verband met het aanpassen van de Werkloosheidswet, het verruimen van de openstelling van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen en de beperking van de toegang tot de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Wet werk en zekerheid); Brief regering; Reactie op het gewijzigd amendement van de leden Dijkgraaf en Schouten dat regelt dat de arbeidsovereenkomst van personeel binnen het bijzonder onderwijs onder bepaalde omstandigheden zonder preventieve toets door de rechter kan worden opgezegd (Kamerstuk 33 818 nr. 52 ter vervanging van nr. 19)
Document­datum 20-02-2014
Publicatie­datum 20-02-2014
Nummer KST3381857
Kenmerk 33818, nr. 57
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2013–2014

33 818

Wijziging van verschillende wetten in verband met de hervorming van het ontslagrecht, wijziging van de rechtspositie van flexwerkers en wijziging van verschillende wetten in verband met het aanpassen van de Werkloosheidswet, het verruimen van de openstelling van de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen en de beperking van de toegang tot de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (Wet werk en zekerheid)

Nr. 57

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 februari 2014

Naar aanleiding van het eerder door de leden Dijkgraaf en Schouten ingediende amendement Kamerstuk 33 818, nr. 19 inzake het bijzonder onderwijs heb ik bij de behandeling van het wetsvoorstel werk en zekerheid aangegeven dat amendement in die vorm te moeten ontraden nu het niet alleen tot gevolg zou hebben dat voor werknemers werkzaam in het bijzonder onderwijs een andere regime zou gelden dan voor andere werknemers, maar ook dat zij zouden worden uitgesloten van de preventieve ontslagtoets (Handelingen II 2013/14, nr. 54, behandeling Wet werk en zekerheid).

Op grond van bovengenoemd amendement Kamerstuk 33 818, nr. 52, ter vervanging van dat gedrukt onder Kamerstuk 33 818, nr. 19, van deze leden zal gelden dat alleen als een ontslagvoornemen gegrond is op gedrag van de werknemer dat onverenigbaar is met de uit de godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag voortvloeiende identiteit van een school of instelling, behorend tot het bijzonder onderwijs, een afwijkend regime zal gelden, namelijk dat de werkgever kan opzeggen nadat een van hem onafhankelijke en onpartijdige commissie over dat voornemen heeft geoordeeld.

Hiermee blijft de preventieve ontslagtoets, zoals voorzien in het wetsvoorstel, ook gelden voor werknemers in het bijzonder onderwijs en kan voor deze specifieke ontslaggrond gebruik worden gemaakt van bestaande kennis en deskundigheid om over dergelijke ontslagen te oordelen. Voor een ontslag op andere gronden geldt voor deze werknemers het regime dat ook voor andere werknemers geldt.

Ik laat het oordeel over dit amendement aan de Kamer.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.