Nadere memorie van antwoord - Het niet indexeren van het basiskinderbijslagbedrag in de Algemene Kinderbijslagwet per 1 juli 2013

Deze nadere memorie van antwoord is onder nr. D toegevoegd aan wetsvoorstel 33525 - Regeling voor niet-indexatie basiskinderbijslag per 1 juli 2013 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Het niet indexeren van het basiskinderbijslagbedrag in de Algemene Kinderbijslagwet per 1 juli 2013; Nadere memorie van antwoord
Document­datum 10-06-2013
Publicatie­datum 10-06-2013
Nummer KST33525D
Kenmerk 33525, nr. D
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2012–2013

33 525

Het niet indexeren van het basiskinderbijslagbedrag in de Algemene Kinderbijslagwet per 1 juli 2013

D

NADERE MEMORIE VAN ANTWOORD

Ontvangen 10 juni 2013

Arbeidsparticipatie en gezinsbeleid

De leden van de fractie van de ChristenUnie stellen nog enkele vragen over het gezinsbeleid van de regering. Zij refereren aan de zinsnede in de Memorie van Antwoord dat de regering met het gezinsbeleid wil stimuleren dat de arbeidsparticipatie van ouders verhoogd wordt om de kinderen gezond en veilig te doen opgroeien. Deze leden vragen hoe het verminderen van de kinderbijslag bijdraagt aan de arbeidsparticipatie van ouders en of er onderzoek bekend is dat deze redenering ondersteunt. Deze leden vragen of dit argument ook van toepassing is op het grote aantal eenoudergezinnen met een laag inkomen. De leden van de ChristenUnie-fractie vragen de regering hoe zij voorziet dat arbeidsparticipatie van ouders bijdraagt aan het gezond en veilig opgroeien van het kind en wat de regering verwacht van het effect van het stimuleren van de beoogde arbeidsparticipatie in de huidige economische recessie met meer dan 650.000 werklozen.

De regering beoogt met het verminderen van de kinderbijslag niet de verhoging van de arbeidsparticipatie van ouders. De regering is van mening dat gezinnen financieel en anderszins ondersteund moeten worden omdat in gezinnen de basis wordt gelegd voor nieuwe generaties. Daarvoor is het enerzijds belangrijk dat ouders een tegemoetkoming krijgen in de kosten van kinderen in de vorm van kinderbijslag en kindgebonden budget, en anderzijds dat ouders actief kunnen participeren in de maatschappij en arbeid en zorg kunnen combineren. Voor beide doelen zijn er meerdere aparte regelingen, die echter op dit moment geen consistent en eenvoudig systeem vormen. Vandaar dat de regering voorstelt de kindregelingen te hervormen.

Door de hervorming van de kindregelingen in het aangekondigde wetsvoorstel (de regering wil dit wetsvoorstel nog dit jaar indienen) wordt de arbeidsparticipatie wel bevorderd. Bezuinigen op de kinderbijslag maakt weliswaar onderdeel uit van het wetsvoorstel, en is nodig voor het op orde brengen van de overheidsfinanciën, maar is niet de grondslag voor de hervormingen. De bezuiniging op zich zal immers geen grotere arbeidsparticipatie van ouders bewerkstelligen.

Meer in het algemeen merkt de regering op in reactie op een volgende vraag van deze leden dat arbeidsparticipatie van de ouders bijdraagt aan een goede ontwikkeling van kinderen. Dit komt omdat arbeidsparticipatie voorkomt dat generaties in armoede en afhankelijk van uitkeringen opgroeien. Het hebben van ouders die werken, biedt kinderen sociaaleco-nomische hulpbronnen. Werk biedt bovendien structuur en een belangrijke ingang tot participatie in de maatschappij. De ouder is hierin een belangrijk rolmodel voor het kind, zo stelt bijvoorbeeld het Sociaal Cultureel Planbureau1. Dit geldt ook voor alleenstaande ouders.

Het is moeilijk de arbeidsparticipatie te vergroten in de huidige economische recessie. Deze constatering is echter niet strijdig met het streven naar een systeem van ondersteuning en tegemoetkomingen die arbeidsparticipatie bevorderen in plaats van ontmoedigen.

Bezuinigingsdoelstelling

De leden van de ChristenUnie-fractie merken verder op dat de regering een aantal argumenten geeft voor het hervormen van de kindregelingen waarnaast ook de begroting op orde dient te komen. Deze leden vragen of de constatering van de ChristenUnie-fractie juist is dat dit wetsvoorstel primair gericht is op het realiseren van de bezuinigingsdoelstelling en niet op de verwezenlijking van het gezinsbeleid dat de regering voorstaat.

In antwoord op de laatste vraag van deze leden antwoordt de regering dat het onderhavige wetsvoorstel, dat beoogt de kinderbijslag per juli aanstaande niet te indexeren, inderdaad primair als doel heeft een bijdrage te leveren aan het gezond maken van de overheidsfinanciën. De regering ziet het als een onderdeel van het beleid ten aanzien van kindregelingen. Dit beleid heeft wel degelijk een ruimer doel dan alleen bezuinigen, zoals hiervoor geschetst.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Voorbestemd tot achterstand? Sociaal Cultureel Planbureau augustus 2011.


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.