Verslag van een schriftelijk overleg inzake nareisbeleid - Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met nationale visa en andere onderwerpen - Hoofdinhoud
Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. N toegevoegd aan wetsvoorstel 31549 - Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met nationale visa en enkele andere onderwerpen i.
Inhoudsopgave
Officiële titel | Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met nationale visa en andere onderwerpen; Verslag van een schriftelijk overleg inzake nareisbeleid |
---|---|
Documentdatum | 31-05-2013 |
Publicatiedatum | 31-05-2013 |
Nummer | KST31549N |
Kenmerk | 31549, nr. N |
Externe link | origineel bericht |
Originele document in PDF |
31 549 Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met nationale visa en andere onderwerpen
N VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
Vastgesteld 31 mei 2013
De vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad1 heeft in haar vergadering van 9 april 2013 de brief van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 2 april 2013 inzake nareisbeleid besproken. De leden van de fractie van GroenLinks hebben kennisgenomen van de beantwoording. Zij zijn, behoudens de interpretatie die de staatssecretaris geeft over de bepalingen van de gezinsherenigingsrichtlijn, positief over de aangekondigde beleidswijziging. Naar aanleiding hiervan hebben deze leden nog enige vragen die zijn opgenomen in de brief van 16 april 2013.
De staatssecretaris heeft op 30 mei 2013 gereageerd.
De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.
De griffier van de vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad, K. van Dooren
BRIEF AAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE
Den Haag, 16 april 2013
De vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad heeft in haar vergadering van 9 april 2013 de brief van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 2 april 2013 inzake nareisbeleid besproken. De leden van de fractie van GroenLinks hebben kennisgenomen van de beantwoording. Zij zijn, behoudens de interpretatie die de staatssecretaris geeft over de bepalingen van de gezinsherenigingsrichtlijn, positief over de aangekondigde beleidswijziging. De brief geeft deze leden aanleiding tot het stellen van nog enkele vragen ter opheldering.
Wat betekent de beleidswijziging voor aanvragen die vanaf nu worden ingediend, reeds ingediende aanvragen en aanvragen die zijn afgewezen op grond van het nu af te schaffen extra criterium van de feitelijke gezinsband? Ook willen zij weten wat de beleidswijziging betekent voor pleegkinderen waarbij de feitelijke gezinsband als verbroken wordt beschouwd bij opname in een ander gezin, zelfs als deze opname tijdelijk was. Verder zouden zij de vraag beantwoord willen zien of met de nadere inperking van het begrip feitelijk gezinsband ook het samenwoonvereiste, zoals dat in de praktijk wordt gesteld, wordt afgeschaft.
Tenslotte vragen deze leden of de gehoren van de gezinsleden op de ambassades zullen worden aangepast aan deze beleidswijziging, in die zin dat nadere vragen die zien op het aantonen van de feitelijke gezinsband volgens het oude criterium niet langer worden gesteld. Kan de regering bevestigen dat de gehoren zullen worden beperkt tot vragen die relevant zijn voor de toetsing aan de nieuwe criteria, op punten waar nog twijfel over is? Kan de regering bevestigen dat er bij biologische kinderen na een positieve DNA-uitslag niet meer gehoord wordt, als er geen verdere redenen zijn tot twijfel aan bijvoorbeeld de leeftijd?
De commissie ziet het antwoord graag tegemoet binnen vier weken na de dagtekening van deze brief.
De voorzitter van de vaste commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad, G. ter Horst
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE
Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 30 mei 2013
In uw brief van 16 april jl. heeft u mij vervolgvragen gesteld naar aanleiding van mijn antwoorden van 2 april jl. op uw vragen over het nareisbeleid. In deze brief beantwoord ik uw vervolgvragen, die zien op de uitvoering van het beleid.
U vraagt wat de door mij aangekondigde beleidswijziging inzake het begrip «feitelijke gezinsband» betekent voor aanvragen die vanaf nu worden ingediend, reeds ingediende aanvragen en aanvragen die zijn afgewezen op grond van het nu af te schaffen extra criterium van de feitelijke gezinsband. Voorts wilt u weten wat de beleidswijziging betekent voor pleegkinderen bij wie de feitelijke gezinsband als verbroken wordt beschouwd bij opname in een ander gezin, zelfs als deze opname tijdelijk was. Verder wilt u een antwoord op de vraag of met de nadere inperking van het begrip feitelijk gezinsband ook het samenwoonvereiste, zoals dat in de praktijk wordt gesteld, wordt afgeschaft.
De door mij aangekondigde beleidswijziging wordt op dit moment nader uitgewerkt en zal op korte termijn worden neergelegd in een Wijzigingsbesluit Vreemdelingencirculaire. Na publicatie zal ik u het Wijzigingsbesluit Vreemdelingencirculaire doen toekomen.
Ten slotte vraagt u of de gehoren van de gezinsleden op de ambassades zullen worden aangepast aan deze beleidswijziging, in die zin dat nadere vragen die zien op het aantonen van de feitelijke gezinsband volgens het oude criterium niet langer worden gesteld. Daarbij vraagt u of de regering kan bevestigen dat de gehoren zullen worden beperkt tot vragen die relevant zijn voor de toetsing aan de nieuwe criteria, op punten waar nog twijfel over is. En of de regering kan bevestigen dat er bij biologische kinderen na een positieve DNA-uitslag niet meer gehoord wordt, als er geen verdere redenen zijn tot twijfel aan bijvoorbeeld de leeftijd.
Uiteraard zal de vraagstelling in de gehoren gericht zijn op de vraag of de betrokken vreemdeling voldoet aan de criteria van het geldende beleidskader. Ik verwijs u hiervoor naar de brief van 16 juli 2012 (TK 19 637, nr. 1568).
De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven
Noot 1
Samenstelling:
Holdijk (SGP), Broekers-Knol (VVD), Slagter-Roukema (SP), Franken (CDA), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Quik-Schuijt (SP), Strik (GL), De Vries (PvdA), Lokin-Sassen (CDA), Scholten (D66), Th. de Graaf (D66), De Boer (GL), De Lange (OSF), Ter Horst (PvdA) (voorzitter), Beuving (PvdA), Schrijver (PvdA), M. de Graaff (PVV) (vicevoorzitter), Reynaers (PVV), Popken (PVV), Huijbregt-Schiedon (VVD), Schouwenaar (VVD), Swagerman (VVD)