Verslag van een schriftelijk overleg inzake spoedeisende wetsvoorstellen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2013

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. C toegevoegd aan wetsvoorstel 33400 XV - Vaststelling begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2013.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2013; Verslag van een schriftelijk overleg inzake spoedeisende wetsvoorstellen
Document­datum 07-02-2013
Publicatie­datum 07-02-2013
Nummer KST33400XVC
Kenmerk 33400 XV, nr. C
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2012–2013

33 400 XV

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2013

C

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 1 februari 2013

Op 27 november 2012 hebben de leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1 een informatief kennismakingsgesprek met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevoerd, waarin de plannen uit het regeerakkoord op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met inbegrip van integratie en inburgering, aan de orde zijn geweest.

Naar aanleiding daarvan hebben zij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief gestuurd op 11 december 2012.

De minister heeft op 31 januari 2013 gereageerd.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, K. van Dooren

Samenstelling:

Holdijk (SGP), Kneppers-Heijnert (VVD), Terpstra (CDA), Noten (PvdA), Sylvester (PvdA) (voorzitter), Thissen (GL), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Elzinga (SP), Koffeman (PvdD), Strik (GL), Flierman (CDA), Hoekstra (CDA), Scholten (D66), Backer (D66), De Lange (OSF), Sent (PvdA), Postema (PvdA), Van Dijk (PVV) (vice-voorzitter), Sörensen (PVV), Ester (CU), De Grave (VVD), Beckers (VVD), Swagerman (VVD), Kok (PVV)

BRIEF AAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Den Haag, 11 december 2012

Op 27 november jl. hebben de leden van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een informatief kennismakingsgesprek met u gevoerd, waarin de plannen uit het regeerakkoord op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met inbegrip van integratie en inburgering, aan de orde zijn geweest.

De commissie heeft aandacht gevraagd voor het fenomeen dat veel wetsvoorstellen op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid doorgaans onder grote tijdsdruk behandeld moeten worden en dat de behandeling in de Tweede Kamer regelmatig zoveel tijd vergt dat daarmee de tijd voor behandeling in de Eerste Kamer erg kort voor de beoogde datum van inwerkintreding ligt. Hierdoor komt een verantwoorde behandeling in het gedrang. Als vuistregel wil zij u meegeven dat de commissie voor wetsvoorstellen die een spoedeisend karakter dragen, vanaf het moment dat zij een wetsvoorstel in procedure neemt tenminste nog zes vergaderweken wil kunnen benutten voor de schriftelijke en plenaire behandeling. De commissie zal zich steeds inspannen spoedeisende wetsvoorstellen met de nodige voortgang te behandelen, doch kan geen resultaatsverplichting aangaan.

Het vaste verandermoment van 1 juli vraagt bijzondere aandacht. Vaak vergadert de Eerste Kamer nog een of twee weken in de maand juli, doch deze vergaderdagen kunnen niet benut worden voor wetsvoorstellen die per 1 juli in werking moeten treden.

Met het oog op een goede spreiding van de behandeling van wetsvoorstellen over het gehele parlementaire jaar stelt de commissie het op prijs om de afspraak met uw ambtsvoorganger te continueren, dat vier keer per jaar een geactualiseerd overzicht zal worden aangeboden van de stand van zaken van spoedeisende wetsvoorstellen. Een eerste overzicht ziet de commissie graag tegemoet in de maand januari 2013.

Tenslotte heeft de commissie het voornemen uitgesproken binnenkort alsnog een kennismakingsgesprek te voeren met de staatssecretaris.

Voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J.J. Sylvester

BRIEF VAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 januari 2013

Hierbij zenden wij u, zoals toegezegd in onze kennismakingsgesprekken met de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 27 november 2012 en 22 januari 2013 het eerste geactualiseerde overzicht van de stand van zaken van spoedeisende wetsvoorstellen. Dit zijn de wetsvoorstellen waarvan het kabinet afhandeling voor het zomerreces wenselijk acht.

Wij hebben goede nota genomen van de brief van de voorzitter van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 december 2012 waarin zij aandacht vraagt voor een verantwoorde behandeling in uw Kamer van spoedeisende wetsvoorstellen. In onze kennismakingsgesprekken hebben wij vastgesteld dat spreiding van spoedeisende wetsvoorstellen wenselijk is en een tijdige aankondiging noodzakelijk.

Naast opgave van de spoedeisende wetsvoorstellen voor het zomerreces zijn in het overzicht ook de wetsvoorstellen vermeld die op dit moment bij de Tweede Kamer in behandeling zijn en waarvan afhandeling door uw Kamer voor het zomerreces niet strikt noodzakelijk is. Dit overzicht is toegevoegd om u in de gelegenheid te stellen de behandeling van deze wetsvoorstellen zorgvuldig te plannen en daarbij de door u gewenste spreiding in acht te nemen.

Het eerstvolgende geactualiseerde overzicht ontvangt u voor 1 april 2013.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma

Overzichten stand van zaken wetgeving SZW januari 2013 Inhoud:

A.    Spoedeisende wetsvoorstellen voor het zomerreces 2013

B.     Andere wetsvoorstellen op dit moment in TK aanhangig

A. Spoedeisende wetsvoorstellen voor het zomerreces 2013

1. Wetsvoorstel vereenvoudiging regelingen SVB (33 318)

Stand van zaken: Voorlopig verslag 22 januari 2013, verzending memorie van antwoord 1 februari 2013. Geplande inwerkingtreding: 1 april 2013

2. Wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen (33 182)

Stand van zaken: Plenaire behandeling TK wordt aangehouden tot beantwoording van schriftelijke vragenronde over de nota’s van wijziging van 21 december 2012; inbrengdatum nader verslag 8 februari 2013 (na technische briefing op 7 februari). Geplande inwerkingtreding: 1 juli 2013

3. Wetsvoorstel aanpassing van de Wet op de ondernemingsraden in verband met wijziging van de financiering van het scholingssysteem voor leden van de ondernemingsraad (33 367)

Stand van zaken: plenaire behandeling TK in de week van 5, 6 en 7 februari 2013

Geplande inwerkingtreding: zo spoedig mogelijk (bestaande regeling wordt vooralsnog vanaf 1 januari 2013 niet meer toegepast).

4. Wetsvoorstel niet indexeren van het basiskinderbijslagbedrag in de Algemene Kinderbijslagwet per 1 juli 2013 (33 525)

Stand van zaken: inbrengdatum verslag TK 13 februari 2013 Geplande inwerkingtreding: 1 juli 2013

B. Andere wetsvoorstellen op dit moment in TK aanhangig

(Niet zijnde spoedeisende wetsvoorstellen maar vanuit oogpunt van spreiding wenselijk voor het zomerreces in de Eerste Kamer te behandelen)

1. Wetsvoorstel heroverweging Remigratiewet (33 085)

Stand van zaken: in TK aanvaard op 29 januari 2013 Geplande inwerkingtreding: 1 juli 2014.

2. Wetsvoorstel intrekking van de wet overleg minderhedenbeleid in verband met de herijking van de overlegvorm over het integratiebeleid (33 297)

Stand van zaken: aangemeld voor plenaire behandeling in de TK Geplande inwerkingtreding: 1 juli 2013

3. Wetsvoorstel Herziening Wet arbeid vreemdelingen

Stand van zaken: vastgesteld verslag TK 21 december 2012, antwoord naar TK februari

Geplande inwerkingtreding: 1 juli 2013

4. Wetsvoorstel wijziging van de Wet op de de bedrijfsorganisatie en de Wet financiering sociale verzekeringen in verband met de financiering van de Sociaal-Economische Raad (33 481)

Stand van zaken: vastgesteld verslag TK 20 december 2012, antwoord begin februari

Geplande inwerkingtreding: 1 januari 2013 (met terugwerkende kracht)

Bijlage

Bij de Tweede Kamer in te dienen wetsvoorstellen

(Ter informatie; dit is eerder toegezonden als bijlage A van de plannings-brief van 10 januari 2013).

  • 1. 
    Wetsvoorstel hervorming ontslagrecht en WW, aanscherpen definitie passende arbeid WW, wijziging IOW en intrekking IOAW en verbetering rechtspositie flexwerkers*2

Korte inhoud: conform regeerakkoord

Planning:

hoofdlijnennotitie naar TK en EK april 2013

Indiening TK juni 2013

Indiening EK december 2013

Inwerkingtreding 1 juli 2014

  • 2. 
    Participatiewet*

Korte inhoud: conform regeerakkoord

Planning:

Indiening TK 2e kwartaal 2013

Indiening EK 4e kwartaal 2013

Inwerkingtreding 1 januari 2014

  • 3. 
    Hervorming kindregelingen*

a. Wetsvoorstel hervorming kindregelingen (kosten van kinderen, kinderbijslag en kindgebondenbudget, incl. fiscale maatregelen en WTOS)

Korte inhoud: conform regeerakkoord

Planning:

Indiening bij TK september 2013

Indiening EK januari 2014

Inwerkingtreding 1 juli 2014

b. Wetsvoorstel niet indexeren Algemene kinderbijslagwet per 1 juli 2013

Korte inhoud: conform regeerakkoord

Planning:

Indiening TK februari 2013

Indiening EK mei 2013

Inwerkingtreding juli 2013

  • 4. 
    Wijzigingen Algemene Ouderdomswet*

a. Wetsvoorstel wijziging AOW (partnertoeslag)

Korte inhoud: conform regeerakkoord

Planning:

Indiening TK juli 2013

Indiening EK november 2013

Inwerkingtreding 1 juli 2014

2 * Bezuinigingsvoorstel op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat meer dan 50 miljoen euro bedraagt.

b. Wetsvoorstel wijziging AOW (leeftijd)

Korte inhoud: conform regeerakkoord

Planning:

Indiening TK maart 2014

Indiening EK augustus 2014

Publicatie december 2014

Inwerkingtreding 2016

c. Schrappen voorschotregeling AOW

Korte inhoud: wijziging van de AOW en de WWB om de regeling te schrappen die personen die in 2013, 2014 en 2015 de pensioengerechtigde leeftijd bereiken recht geeft op een voorschot in de vorm van een renteloze lening over een, twee of drie maanden.

Planning:

Wordt meegenomen bij Verzamelwet SZW 2013 (zie nummer 10)

  • 5. 
    Wetsvoorstel maatregelen op WWB-terrein en overige SZ-wetten (kostendelersnorm, samenwoonnorm, algehele arbeids- en re-integratieplicht en naleving, alsmede vergroting activerende werking)*

Korte inhoud: conform regeerakkoord

Planning:

Indiening TK september 2013

Indiening EK december 2013

Inwerkingtreding 1 juli 2014

  • 6. 
    Wetsvoorstel wijziging Anw*

Korte inhoud: conform regeerakkoord

Planning:

Indiening TK tweede kwartaal 2013

Indiening EK vierde kwartaal 2013

Inwerkingtreding: 1 juli 2014

  • 7. 
    Wijzigingswet kinderopvang 2013

Korte inhoud: het wetsvoorstel betreft, naast een groot aantal wetstechnische wijzigingen, onder andere wijzigingen met betrekking tot de verklaring omtrent het gedrag (VOG), de introductie van een wettelijke meldplicht voor kindermishandeling gepleegd door professionals in de kinderopvang, de introductie van wettelijke eisen met betrekking tot de transparantie van de kwaliteit van de geboden opvang en aanpassingen met betrekking tot het register buitenlandse kinderopvang. Planning:

Indiening TK januari 2013 Indiening EK april 2013 Inwerkingtreding 1 juli 2013

  • 8. 
    Wet aanpassing klachtrecht ouders en positie oudercommissies in de kinderopvang

Korte inhoud: met het oog op de versterking van de positie van ouders,

worden onder andere het klachtrecht van ouders en de rechten van de oudercommissies opnieuw vormgegeven en gestroomlijnd.

Planning:

Indiening TK derde kwartaal 2013

Indiening EK eerste kwartaal 2014

Inwerkingtreding 1 juli 2014

  • 9. 
    Wijzigingen Pensioenwet (en Wet verplichte beroepspensioenregeling)

a. Verzamelwet pensioenen 2014

Korte inhoud: kleine wijzigingen en technische aanpassingen Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling.

Planning:

Indiening TK september 2013

Indiening EK november 2013

Inwerkingtreding januari 2014

b. Wetsvoorstel i.v.m. het introduceren van een algemene pensioeninstelling

Korte inhoud: de Pensioenwet wordt gewijzigd waarbij de algemene pensioeninstelling (API) wordt geïntroduceerd.

Planning:

Hoofdlijnennota februari 2013

Indiening TK september 2013

Indiening EK december 2013

Inwerkingtreding 1 juli 2014

c. Wetsvoorstel herziening waardeoverdracht

Korte inhoud: wijzigingen n.a.v. de adviesaanvraag aan de STAR over alternatieven voor het huidige systeem van waardeoverdracht en rond de nieuwe pensioencontracten.

Planning:

Consultatieversie juni 2013

Indiening TK december 2013

Indiening EK juni 2014

Inwerkingtreding januari 2015

d. Wetsvoorstel tot wijziging van de communicatievoorschriften pensioenen

Korte inhoud: verbetering regelgeving m.b.t. communicatie over pensioenen.

Planning:

Consultatieversie juni 2013

Indiening TK: december 2013

Indiening EK juni 2014

Inwerkingtreding januari 2015

e. Wetsvoorstel wijziging financieel toetsingskader pensioenfondsen alsmede m.b.t. de invaarproblematiek

Korte inhoud: Zie hoofdlijnennota van 30 mei 2012 (Kamerstukken II,

2011/12 32 043, nr. 113).

Planning:

Consultatieversie juni 2013

Indiening TK december 2013

Indiening EK juni 2014

Inwerkingtreding januari 2015

  • 10. 
    Verzamelwet SZW 2013

Korte inhoud: kleine aanpassingen en technische wijzigingen, o.a. afbouw

Algemene heffingskorting.

Planning:

Indiening TK maart 2013

Indiening EK mei 2013

Inwerkingtreding 1 juli 2013

  • 11. 
    Wetsvoorstel werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Korte inhoud: een aantal arbeidsrechtelijke belemmeringen voor doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd worden weggenomen.

Planning:

Indiening bij TK april 2013

Indiening bij EK september 2013

Inwerkingtreding 1 januari 2014

  • 12. 
    Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen en enige andere wetten in verband met fraudeaanpak door gegevensuitwisselingen en het effectief gebruik van binnen de overheid bekend zijnde gegevens

Korte inhoud: wettelijke regeling van bevoegdheden gegevens te verstrekken en te verwerken op het terrein van werk en inkomen ten behoeve van andere publieke taken.

Planning:

Indiening TK februari 2013

Indiening EK mei 2013

Inwerkingtreding 1 oktober 2013

  • 13. 
    Wijziging WML i.v.m. het onder die wet brengen van de overeenkomst van opdracht

Korte inhoud: met het wetsvoorstel wordt geregeld dat een ieder die op basis van een overeenkomst van opdracht arbeid verricht voor een ander,

recht krijgt op het wettelijk minimumloon, tenzij hij handelt uit hoofde van beroep of bedrijf en fiscaal als ondernemer wordt gezien.

Planning:

Indiening TK april 2013

Indiening EK juni 2013

Inwerkingtreding 6 maanden na plaatsing

  • 14. 
    Wijziging Wet SUWI: beroepsgeheim

Korte inhoud: wijziging Wet SUWI: beroepsgeheim, medische gegevens.

Afhankelijk van kabinetsstandpunt n.a.v. onderzoek VWS naar medisch beroepsgeheim wordt besloten of dit een apart wetgevingstraject wordt.

Planning:

Indiening TK september 2013

Indiening EK december 2013

Inwerkingtreding 1 juli 2013

  • 15. 
    Wetsvoorstel n.a.v. de richtlijn Single permit (Wet arbeid vreemdelingen)

Korte inhoud: implementatie van richtlijn nr. 2011/98 i/EU (PbEG L 2011,

343). Implementatiedatum 25 december 2013.

Planning:

Indiening TK juli 2013

Indiening EK oktober 2013 Inwerkingtreding 1 januari 2014

  • 16. 
    Ratificatie enkele ILO-verdragen op arboterrein

Korte inhoud: een aantal ILO-verdragen op het terrein van de Arbeidsomstandigheden wet worden geratificeerd. Planning:

(Uitgaande van advisering door Stichting van de Arbeid uiterlijk juli 2013) Indiening TK december 2013 Indiening EK maart 2014 Inwerkingtreding 1 juli 2014

  • 17. 
    Nota van wijziging Wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden

Korte inhoud: Mogelijke aanvullingen op het Wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden na overleg met sociale partners in het kader van de sociale agenda.

Planning:

Indiening TK 3e kwartaal 2013

Indiening EK 1e kwartaal 2014

Inwerkingtreding 1 juli 2014


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.