Verslag van een schriftelijk overleg inzake halfjaarlijks rappel toezeggingen - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken en van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veilig-heidsdiensten (III) voor het jaar 2012

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. C toegevoegd aan wetsvoorstel 33000 III - Vaststelling begroting Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet der Koningin en de CTIVD 2012.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken en van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veilig-heidsdiensten (III) voor het jaar 2012; Verslag van een schriftelijk overleg inzake halfjaarlijks rappel toezeggingen
Document­datum 27-03-2012
Publicatie­datum 27-03-2012
Nummer KST33000IIIC
Kenmerk 33000 III, nr. C
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2011–2012

33 000 III

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken en van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2012

C

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 23 maart 2012

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft op 14 februari 2012 een brief gestuurd aan de minister-president inzake de halfjaarlijkse stand van zaken ten aanzien van toezeggingen die door de bewindspersonen aan de Kamer zijn gedaan.

De minister-president heeft op 23 maart 2012 gereageerd.

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis der Koningin1 brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis der Koningin, Fred Bergman

1 Samenstelling:

Holdijk (SGP), Dupuis (VVD), Kox (SP), Sylvester (PvdA) (vice-voorzitter), Engels (D66) (voorzitter), Thissen (GL), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Huijbregts-Schiedon (VVD), Van Kappen (VVD), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Meurs (PvdA), Vliegenthart (SP), De Vries-Leggedoor (CDA), Lokin-Sassen (CDA), Th. de Graaf (D66), De Boer (GL), De Lange (OSF), Barth (PvdA), Ter Horst (PvdA), Koole (PvdA), Van Dijk (PVV), Klever (PVV), Sörensen (PVV) en Schouwenaar (VVD).

BRIEF AAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Den Haag, 14 februari 2012

De Eerste Kamer maakt halfjaarlijks de stand van zaken op ten aanzien van de toezeggingen die door de bewindspersonen aan deze Kamer zijn gedaan.

Hierbij treft u ter verificatie het gebruikelijke halfjaarlijkse overzicht aan van de openstaande en deels voldane toezeggingen waarvan de termijn volgens onze informatie op 1 januari 2012 is verstreken. Teneinde een geactualiseerd overzicht aan de verantwoordelijke commissie(s) voor te kunnen leggen, verneemt de Kamer eventuele correcties en een prognose van de termijnen waarop de toezeggingen zullen worden nagekomen, graag voor vrijdag, 23 maart 2012.1

De Eerste Kamer tracht de toezeggingenregistratie zo actueel mogelijk te houden en is er derhalve bij gebaat als brieven, nota’s, wetsvoorstellen en dergelijke, waarin aan een toezegging aan de Eerste Kamer wordt voldaan, rechtstreeks naar deze Kamer worden gezonden, onder vermelding van het registratienummer.

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Mr. G. J. de Graaf

1 http://www.eerstekamer.nl/rappel?rappel= viwtmec093x5&ministerie=vghyngkof7kb

BRIEF VAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 maart 2012

In uw brief d.d. 14 februari 2012, met kenmerk 150009.11U, legt u een weergave van door mij gedane toezeggingen aan de Eerste Kamer ter verificatie voor, met het verzoek eventuele correcties en een prognose te geven van de termijn waarbinnen deze zullen zijn nagekomen. Het betreffen een viertal toezeggen, te weten: Reactie advies commissie-Westerlaken (T01432); Evalueren kostenaspecten antiterrorismemaatre-gelen (T01433); Nagaan mogelijkheden voor banken in productie en financiering duurdere huursector (T01434) en Garantstelling ontwikkelingssamenwerking 0,7% van het BNP (T01435).

Wat betreft toezegging T01432 kan ik u melden dat de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per brief d.d. 15 november 2011 (Kamerstuk 29 817, nr. 75) een reactie op het rapport van de Commissie Westerlaken naar de Tweede Kamer heeft verzonden. Daarmee is deze toezegging afgedaan.

Ten aanzien van toezegging T01433 zij gemeld dat de laatste evaluatie van antiterrorismemaatregelen per brief van 22 juli 2011 (Kamerstuk 31 145 V) aan de beide Kamers is aangeboden. Op dit moment wordt gewerkt aan de onderzoeksopzet voor de volgende evaluatie van antiterrorismemaatre-gelen. Deze onderzoeksopzet wordt naar verwachting medio 2012 aan de beide Kamers aangeboden. Het kostenaspect maakt hiervan deel uit.

Met betrekking tot toezegging T01434 kan ik u mededelen dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onlangs het Bouwteam, bestaande uit experts uit de bouwwereld, overheid en kennisinstellingen, heeft geïnstalleerd. Het Bouwteam heeft de opdracht om in een Toekomstagenda Bouw aan te geven hoe door een vraaggerichte en vernieuwende aanpak de bouwindustrie nieuwe opbrengsten kan aanboren en de kosten en risico’s kan beperken. Uitbouw van het commerciële huursegment is een van de aandachtsgebieden van het Bouwteam. De voorstellen van het Bouwteam worden begin april verwacht.

Tevens belegt de minister van BZK regelmatig rondetafelgesprekken over de woningmarkt met partijen uit de financiële wereld en overige stakeholders. Zo is onlangs gesproken met DNB, AFM, ABN-Amro, Rabobank, ING en PGGM. Zeer recent, 15 maart j.l., is een rondetafelgesprek belegd met Bouwend Nederland Aedes, IVBN, VEH de Woonbond en NVM. In deze gesprekken zijn onder andere de volgende vragen aan de orde:

  • Onder welke voorwaarden zijn commerciële verhuurders (institutionele beleggers) bereid (weer) toe te treden en meer te investeren in de woningmarkt?
  • Onder welke voorwaarden zijn institutionele beleggers bereid pakketten huurwoningen te kopen van corporaties?
  • Kunnen institutionele beleggers bijdragen aan de funding van banken op de hypotheekmarkt?

Ten slotte kan ik u naar aanleiding van toezegging T01435 melden dat informatie over deze toezegging reeds was opgenomen in het financieel kader van het Regeer- en Gedoogakkoord. Hierin is toegelicht dat de uitgaven voor Ontwikkelingssamenwerking van 0,8% van het bruto nationaal product zullen worden teruggebracht naar gemiddeld 0,7% BNP-ODA (vanaf 2012) per jaar in de kabinetsperiode (inclusief internationaal klimaatbeleid).

De minister-president, Minister van Algemene Zaken, Mark Rutte


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.