Brief regering; Voornemen om het wetsvoorstel in te trekken - Regels voor het verlenen van vergunning voor de onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen (Wet vergunning onrechtmatige bewoning recreatiewoningen)

Deze brief is onder nr. E toegevoegd aan wetsvoorstel 32366 - Wet vergunning onrechtmatige bewoning recreatiewoningen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels voor het verlenen van vergunning voor de onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen (Wet vergunning onrechtmatige bewoning recreatiewoningen); Brief inzake voorstel van wet vergunning onrechtmatige bewoning recreatiewoningen (32366)
Document­datum 31-01-2012
Publicatie­datum 31-01-2012
Nummer KST32366E
Kenmerk 32366, nr. E
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2011–2012

32 366

Regels voor het verlenen van vergunning voor de onrechtmatige woning van recreatiewoningen (Wet vergunning onrechtmatige bewoning recreatiewoningen)

BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 januari 2012

Inleiding

Op 1 november 2011 vond in uw Kamer de plenaire behandeling plaats van het voorstel van Wet vergunning onrechtmatige bewoning recreatiewoningen (32 366).

Aan het einde van de beraadslaging gaf ik aan mij te zullen beraden over het handhaven van het wetsvoorstel, in het licht van de zeer kritische bezwaren vanuit uw Kamer tegen het voorstel én gelet op het recente voorstel van de VNG.

Daarbij gaf ik aan overleg te willen plegen met de VNG ter zake en uw Kamer te zullen informeren over dat gesprek en mijn conclusies op basis daarvan. U constateerde daarop dat uw Kamer de behandeling van het wetsvoorstel aanhoudt totdat ik u nader informeer ter zake. Dat doe ik bij deze.

Het VNG-voorstel

Ook de VNG erkent dat de huidige situatie – waarin gemeenten een vergunning kunnen verlenen aan onrechtmatige bewoners van vóór

1 november 2003 – in sommige gevallen niet voldoende zekerheid biedt aan de bewoners.

Daarom stelt zij voor om alle gemeenten aan te schrijven met het dringende verzoek om zgn. beleidsregels vast te stellen die nadere invulling geven aan de voorwaarden waaronder de gemeente een vergunning verleent.

De bij dat verzoek meegestuurde voorbeeld-beleidsregels sluiten zoveel mogelijk aan op de voorwaarden zoals beschreven in het onderhavige wetsvoorstel.

Het VNG-voorstel is interessant omdat gemeenten via vaststelling van de beleidsregels zich er toe verbinden om een vergunning te verlenen in de in het wetsvoorstel bedoelde situaties.

E

De VNG zal bij haar aanschrijving aan de gemeenten tevens de voortgang benadrukken en aangeven in de toekomst met de gemeenten in gesprek te zullen blijven over ruimtelijk beheer en ruimtelijke kwaliteit. Tevens heeft de VNG met mij afgesproken dat in daarvoor in aanmerking komende specifieke situaties via goede bestuurlijke afstemming zal worden gezocht naar maatwerk-oplossingen op ad hoc basis.

Conclusie

Gezien deze houding van actieve betrokkenheid heb ik er alle vertrouwen in dat de VNG haar voorstel voldoende gestand kan doen en dat daarmee het doel van het wetsvoorstel – duidelijkheid aan de bedoelde onrechtmatige bewoners – zoveel mogelijk wordt gerealiseerd.

Tegen die achtergrond én in het licht van de rijksbeleidsinzet in het ruimtelijke domein, zoals vastgelegd in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte ben ik tot de conclusie gekomen dat het wetsvoorstel kan worden ingetrokken.

De ministerraad heeft in zijn vergadering van 27 januari 2012 besloten H.M. de Koningin te vragen om, in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, mij te machtigen tot intrekking van het bovengenoemde voorstel van wet. Ik zal u daarover berichten.

Per gelijke datum zend ik de voorzitter van de Tweede Kamer een afschrift van deze brief1.

De minister van Infrastructuur en Milieu, M. H. Schultz van Haegen

1 Ter inzage gelegd op de afdeling Inhoudelijke ondersteuning onder griffienr. 148188.19.


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.