Brief inzake spoedeisende wetsvoorstellen voorjaar 2011 - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken en van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2011

Deze brief is onder nr. B toegevoegd aan wetsvoorstel 32500 III - Vaststelling begroting van het Ministerie van Algemene Zaken en van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2011.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken en van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2011; Brief inzake spoedeisende wetsvoorstellen voorjaar 2011
Document­datum 08-03-2011
Publicatie­datum 08-03-2011
Nummer KST32500IIIB
Kenmerk 32500 III, nr. B
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2010–2011

32 500 III

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken en van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2011

B

BRIEF AAN DE MINISTER-PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Den Haag, 3 februari 2011

Kort na het aantreden van uw kabinet hebben enkele ministers deze Kamer kenbaar gemaakt welke wetsvoorstellen voor 1 januari 2011 afgewikkeld dienden te worden door deze Kamer. De verwachting bestaat dat u – net als uw voorganger – enige regie zult betrachten bij het kenbaar maken van een lijst spoedeisende wetsvoorstellen die voor het zomerreces afgewikkeld zouden moeten worden door Eerste en/of Tweede Kamer. In dat verband meen ik er goed aan te doen u enkele opmerkingen van deze Kamer op voorhand mee te geven.

De Kamer zal zich – zoals gebruikelijk – inspannen om zo veel mogelijk aan de wensen van het kabinet tegemoet te komen. Het is echter gebruikelijk om ten aanzien van wetsvoorstellen die nog niet in de Eerste Kamer aanhangig zijn een deadline aan te geven waarop die wetsvoorstellen door de Tweede Kamer aanvaard zouden moeten zijn. Terugrekenend vanaf de laatste dag waarop spoedeisende wetsvoorstellen in deze Kamer plenair behandeld kunnen worden, 5 juli 2011, acht deze Kamer het noodzakelijk uiterlijk op 17 mei 2011spoedeisende wetsvoorstellen in behandeling te kunnen stellen bij de commissies van deze Kamer. Voor wetsvoorstellen die op het vaste verandermoment van 1 juli 2011 in werking zouden moeten treden ligt die deadline nog eerder, 10 mei 2011. Deze voorstellen dienen dus, gelet op het meireces van de Tweede Kamer, uiterlijk 28 april 2011 aanvaard te zijn door die Kamer. Behoudens wetsvoorstellen met een evident uitzonderlijk grote urgentie, neemt de Kamer het standpunt in dat wetsvoorstellen die de Kamer na de gestelde deadline bereiken niet meer op verantwoorde wijze voor het begin van het zomerreces zullen kunnen worden behandeld.

Bij het samenstellen van de lijst met spoedeisende wetsvoorstellen verzoek ik u er rekening mee te houden dat in de periode die verstrijkt tussen 17 mei 2011 en 5 juli 2011 een nieuwe zittingsperiode aanbreekt van deze Kamer, waarbij zeer waarschijnlijk woordvoerders zullen wisselen.

Een zekere selectiviteit en een duidelijke argumentatie waarom een voorstel spoedeisend is, wordt daarom op prijs gesteld. Na ontvangst van de lijst spoedeisende wetsvoorstellen zal de commissies gevraagd worden of deze lijst aanleiding geeft tot het plaatsen van opmerkingen.

In algemene zin wil ik opmerken dat de voortgang van de behandeling tevens een verantwoordelijkheid is van de regering. Aandacht wordt gevraagd voor spoedige beantwoording van (nadere) voorlopige verslagen, mede uit het oogpunt van spreiding van de plenaire behandeling van wetsvoorstellen. De ervaring in voorgaande jaren leert dat de plenaire behandeling van spoedeisende wetsvoorstellen zich in hoge mate concentreert in de twee laatste vergaderweken van de Kamer voor het reces. Met het oog op de beschikbaarheid voor de plenaire behandeling van spoedeisende wetsvoorstellen wordt de bewindslieden verzocht er nota van te nemen dat de Kamer nog vergadert op 5 juli 2011, een week na de aanvang van het reces van de Tweede Kamer. In eerdere jaren is het vaak noodzakelijk gebleken in de laatste twee weken voor het reces ook al op de maandagavond te vergaderen.

Een afschrift van deze brief zend ik aan de overige leden van uw kabinet en de Voorzitter van de Tweede Kamer.

De voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, P. R. H. M. van der Linden

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.